JOIN MY Mauritania Tour 2023 (en lift mee op de ijzerertstrein!)

Mauritanië Tour (en ijzerertstrein!) – november/december 2023

Mail me op [email protected] als je zin hebt!

We doen het dus weer! Na er jaren over gepraat te hebben, deden we vorig jaar eindelijk een Mauritanië Tour met de epische Iron Ore trein door de diepten van de Sahara! En we zijn er weer voor onze Mauritanië tour 2023 deze november/december, dus KOM ME VERGEZELIGEN! Dit wordt mijn FIFTH TOUR TO MAURITANIA! Ik ben de enige buitenlander die deze waanzinnige trein 5 keer of vaker heeft gereden.

Voor jullie die met me meereisden op mijn waanzinnige tochten naar Socotra, Jemen, Syrië, Irak, Afghanistan, sorry dat het zo lang duurde voor ik er aan toe kwam deze reis af te ronden. Maar het is een lastige om te organiseren. Helaas, de quarantaine in Thailand gaf me wat vrije tijd om dit voor elkaar te krijgen, en we zijn GOOD TO GO.

Als je mijn Instagram volgt, weet je dat ik vorig jaar een paar ijzerertstreinreizen naar Mauritanië deed en dat waren waarschijnlijk de COOLSTE REIZEN DIE IK IEDEREEN HEB GEHAD. Ze waren geweldig, en nu ik terug ben in Thailand krijg ik jeukende voeten, dus laten we het weer op gang brengen in onze Mauritanië Tour 2023 – deze keer in november/december. Ik organiseer ook een Mauritanië tour in januari 2023, maar die is al uitverkocht!

Mauritanië Ultra Marathon!

OPMERKING: Ik organiseer ook een ULTRA MARATHON IN MAURITANIË IN WINTER 2023/24! Je kunt meedoen met de gewone reis, hier vermeld, maar als je 3 dagen langer 150 km door zandduinen wilt lopen, stuur me dan een e-mail en ik stuur je de info. slechts 20 plaatsen.

*Oorspronkelijk zou deze ultra in 2023 zijn, maar ik beklim nu in 2023 de everest, dus heb ik hem in plaats daarvan naar eind 2023 verschoven.

Dus waarom meedoen?

Heel eenvoudig. meeliften op de ijzerertstrein door de Sahara woestijn is een van DE epische avonturen op onze hele planeet.

Voor wie me niet kent, en op een vreemde Ierse kerel is gestuit die reizen in nog obscuurdere landen organiseert, welkom! En maak je klaar voor het soort reis dat je nog nooit meegemaakt hebt.

Avontuurlijk, chaotisch, eentje om aan de kleinkinderen te vertellen, en altijd o, zo leuk. En, je krijgt te maken met een geweldige groep mensen die ook geïnteresseerd zijn in deze waanzinnige vorm van reizen.

Dus zonder nog meer onzin uit te kramen, laten we er maar op ingaan:

Waarom Mauritanië bezoeken? (En waar ligt het zelfs?!)

Mauritanië is een land in West-Afrika. Het ligt ten zuiden van Marokko (en ten westen van de Westelijke Sahara voor eventuele counters daarbuiten), en ten noorden van Senegal.

Waarom Mauritanië bezoeken? Wel, ik heb een traktatie voor je! Ik ben dol op Thailand, ik heb het gekozen als mijn geadopteerde thuis. Ik heb vrienden in Mexico, Bali, Portugal, enz. die hetzelfde zeggen. En dat zijn plaatsen die heerlijk zijn om vakantie te vieren. Maar reizen? ECHT reizen? Die dagen zijn voorbij. Massatoerisme. Bloggers (sorry!), YouTubers, enz. Het is moeilijk om echte epische reiservaringen te vinden in onze mooie wereld.

Welnu, voor mensen die van ECHT reizen houden, is Mauritanië een van de laatste grenzen. Een van de minst bezochte landen ter wereld, thuisbasis van oude heilige steden, legendarische nomadenstammen, zandduinen in de echte Sahara, en een van de meest hardcore reiservaringen op de planeet – de IRON ORE TRAIN.

Je kunt hier op Google Map zien waar Mauritanië ligt:

Ok, dus vertel me over deze ijzerertstrein in Mauritanië!

Ik schreef hier een blogbericht over de Mauritania Iron Ore Train. Eerst moet ik dus zeggen dat dit nogal een hardcore ervaring is. Het is oncomfortabel, het is smerig, het is ongeorganiseerd, er is een kans dat de trein nooit aankomt, het is midden in de Sahara woestijn, het is overdag heet en ’s nachts ijskoud, het is lawaaierig, en ondanks dat alles, nee… OMDAT alles, is het een van de beste dingen die ik ooit in mijn leven gedaan heb.

Lees de blogpost voor meer info, maar het lange verhaal kort?

De langste trein ter wereld rijdt door Mauritanië, door de diepten van de Sahara woestijn. Hij gaat naar de ijzerertsmijnen in het midden van de Sahara, keert dan terug, vol met ijzererts en rijdt helemaal naar de Atlantische Oceaan, naar de havenstad Nouadhibou.

We ontmoeten de trein halverwege, klimmen letterlijk op een van de wagons, graven een kuiltje in het ijzererts om in uit te rusten, en rijden dat schatje 400 km (250 mijl) door de nacht, onder de sterrenhemel, tot we ergens de volgende ochtend de Atlantische Oceaan bereiken.

Mijn Mauritanië Reisroute

DAG 1: Aankomst.

Arriveer in Nouakchott wanneer je maar wilt. Ik zal er minstens 1 dag te vroeg zijn.

Groepsdiner om oude vrienden te zien die al eerder met me gereisd hebben en nieuwe gekken die hun vakantietijd graag doorbrengen in plaatsen als Nouakchott! Alcohol is streng verboden. Maar, ik ken mijn weg in deze stad, dus misschien vinden we zelfs een barretje van onze ‘ingewijde’ vrienden. Sssssh.

DAG 2: Rondleiding door Nouakchott

Het is onze eerste volle dag in de hoofdstad van Mauritanië. Cultuurschok. Dit is waar reizen om gaat. We bekijken de stad, een museum, het bestuurscentrum.

Lunch op het strand en een bezoek aan de plaatselijke vismarkt. Nog een laatste avondmaal & kamp; slaap in de beschaving voor we naar de woestijn trekken.

DAG 3: Oase van Terjit

Vandaag gaan we op weg. 450 km, dus 5 of 6 uur binnendoor de Sahara in. We bereiken een van Mauritania’s absolute juweeltjes, de Terjit Oase. Palmbomen, verkoelend water. Als iets uit een tekenfilm als kind. Hier slapen we in onze tentaccomodatie, dineren onder de sterrenhemel en genieten van waar we ons in de wereld bevinden.

DAG 4: Vallee Blance, Pas Tifoujar, Toungad en Mhairett Oase en Azougui

Een dag boordevol actie. We beginnen met het inslaan van de Witte Vallei, via de epische Tifoujar bergpas. We bereiken de Oase van Toungad, waar we stoppen voor de lunch. Voor we later in de middag dieper de Mhairett Oase in trekken.

Spoedig bereiken we de Oude Dynastie van Azougui waar we de ruïnes kunnen bezoeken en chillen in de Palm Groves. Dan terug naar onze tentaccomodatie voor de nacht.

DAG 5: Chinguetti (UNESCO Werelderfgoed)

Eerst een weinig bekend geheim van Mauritanië, de Rupestrian Paintings in de grot van Agrour die dateren van DUIZENDEN jaren geleden. Dan gaan we verder naar Fort Sangenne.

Nu volgt de 7de heiligste stad van de Islam, en een Werelderfgoed, Chinguetti. We bezoeken de Medina, de Oude Stad, gevolgd door de oude Moskee en bibliotheek van de oude stad.

We hebben zonsondergang in de zandduinen van Chinguetti en slapen net buiten de stad zelf.

DAG 6: Het hoofdevenement.

Wat kan ik zeggen? Vandaag banen we ons een weg naar de diepten van de Sahara, naar Choum, en de treinsporen die onze opstapplaats markeren.

Na de lunch bereiden we ons voor. In een rij, en ontspannen. Wachtend op het geluid van de naderende trein. Op dit punt zullen we ons haasten. Zet je tassen klaar, je kuitspieren voorbereid. Zodra de trein binnenrijdt, huppelen we de wagon op, 4 naar een wagon, om ons plekje voor de nacht op te eisen. Gaten graven in de hoeken om in te slapen. Fototijd, oortelefoontijd, goggle tijd. Het is een prachtige, bochtige, luide, en epische reis door de Sahara. Ik wil niet te veel zeggen, je zult het gauw genoeg ervaren. Gewoon episch.

DAG 7: Aankomst in Nouadhibou

Vroege aankomst in de havenstad Nouadhibou. Hier hebben we een vroege check-in in ons hotel voor een WELVERDIENDE douche. Je zult smerig zijn van het ijzererts. Ik bedoel smerig!

Als we na de trein tijd hebben, brengen we een bezoek aan het oude mijndistrict, lunchen aan de baai van Nouadhibou, en dineren & overnachten in het hotel. En misschien nog een geheime bar om het te vieren. Hou deze ruimte in de gaten!

DAG 8: Dat was alles mensen. Hometijd.

Dat is het einde van de reis. Voor de onverschrokkenen ga je over land naar het noorden, naar de Westelijke Sahara. Voor wie een retourvlucht uit Nouakchott heeft, is er een bustransfer terug naar de hoofdstad, het duurt ongeveer 6 uur. Afhankelijk van je vluchttijd kun je een extra nacht blijven of dezelfde dag nog vertrekken, we kunnen dat voor je helpen organiseren.

Hoe zit het met reizen tijdens COVID-19?

Het is bijna voorbij! Jaaaa!

18 maanden van dit spul en het is er nog steeds. Persoonlijk denk ik dat we moeten leren leven met COVID, net als met de griep. Het is tijd om te proberen weer enige vorm van normaalheid vast te grijpen. Reizen naar Mauritanië tijdens COVID doet vaccinatie bewijzen, hoewel een negatieve PCR kan werken. Als je niet gevaccineerd bent, stuur me dan een e-mail.

Wat is inbegrepen in de Mauritanië Tour en wat niet?

INBEGREPEN:

 • Alle vervoer binnen de reisroute
 • Luchthaventransfer bij aankomst
 • Alle accommodatie voor de 7 nachten (nou ja 6 nachten, plus een nacht bovenop een hoop ijzererts in een rijdende trein!)
 • Elke dag ontbijt
 • Alle maaltijden buiten de hoofdstad
 • Alle activiteiten en entreegelden
 • Lokale gidsen
 • Een westerse gids door het hele land
 • Prijs gebaseerd op delen per persoon (maar maak je geen zorgen, je kunt ook alleen komen en dan koppel ik je, de meeste mensen die met me reizen komen alleen).
 • Reis opscheprechten voor de rest van je leven

NIET INBEGREPEN:

 • Mauritanië visum ($55 op het vliegveld). Je hoeft niets te doen, maak je geen zorgen. Je komt gewoon opdagen en regelt het op het vliegveld. Neem contant geld mee!
 • Lunches en diners in de steden (elke dag contant te betalen, minimale kosten)
 • Fooien voor onze plaatselijke gidsen
 • Kleding voor de Iron Ore Train ervaring (skibril enz., ik stuur een paklijst als deel van het welkomstpakket).
 • Reisverzekering. Verplicht voor reizen met mij. Ik beveel deze jongens $10 per week aan, en je kunt op elk moment opzeggen (en er is een COVID verzekering bij inbegrepen).

Mauritanië Tourdata en Prijzen

Mijn Mauritanië Rondreis 2023 begint op dag 1 op zondag 26 november 2023 en eindigt in Nouakchott op zondag 3 december. 7 nachten/8 dagen.

Let op: we rijden terug uit Nouadihbou op de ochtend van zondag 3, zodat we Nouakchott pas in de namiddag bereiken. Vlieg dus pas laat die avond, of de volgende dag.

Ook als je een PCR test nodig hebt voor je verdere reis, kunnen we dat doen op de laatste middag van de reis, op de 29e. En de resultaten krijgen we die avond om 18 uur. We kunnen je helpen een extra nacht in het hotel te regelen voor de 29ste als je liever de 30ste naar huis vliegt. Normaal doe ik dat.

De kosten van de reis bedragen $2249USD.

 • 10% niet-restitueerbare aanbetaling om je plaats veilig te stellen.
 • Volledige betaling verschuldigd 2 maanden dagen voor Dag 1. Dat betekent dat volledige betaling vóór 23 september 2023 verschuldigd is.
 • LET OP. Als je te laat betaalt, wordt er $100 extra in rekening gebracht. Ik haat het om dit te doen, maar het is de enige manier waarop ik er zeker van kan zijn dat jullie op tijd betalen, en ik onze hotels en auto’s in Mauritanië veilig kan stellen!

FAQs over Mijn Mauritanië Reis

Is het veilig om naar Mauritanië te reizen?

Volkomen veilig. In de Westerse wereld heerst helaas veel islamafobie, maar de bevolking van Mauritanië ontvangt buitenlanders met open armen. Grote glimlachen, aanbiedingen van plaatselijke thee, breedogige glimlachen. Voor wie al eerder op plaatsen als Jemen geweest is, verwacht dezelfde soort hartelijkheid. Het is prachtig.
Dat gezegd hebbende, hebben veel van de oudere generatie in Mauritanië achterhaalde opvattingen over vrouwen die alleen reizen en over LGBTQ kwesties. Iedereen is welkom om met me mee te reizen, maar we zouden onze partnerkeuze persoonlijk houden. Op een dag zal de wereld dat inhalen, daar ben ik zeker van.

Kunnen Amerikanen/Canadezen/Ieren enz. Mauritanië bezoeken?

Onze Mauritanië rondreis 2023 staat open voor elke nationaliteit. Voorheen moesten Britse burgers in quarantaine, maar nu niet meer. Dus nu KAN IEDEREEN KOMEN!

Kan de vrouw naar Mauritanië reizen?

100% ja. Maar veel gemakkelijker is het om met een reisgroep en gids te reizen (zoals wij!)

Hoe zit het met het verkrijgen van een visum voor Mauritanië?

Vroeger, toen ik voor het eerst ging, was dat een nachtmerrie. Nu is het in het vliegveld verkrijgbaar voor 55 euro of $60USD. Yaaaay!

Hoe kom ik in Mauritanië om de reis te beginnen?

Je kunt rechtstreeks naar de hoofdstad, Nouakchott, vliegen. Gewoonlijk vlieg je via ofwel Parijs, Frankrijk of Casablanca, Marokko. Tunis en Istanboel zijn ook mogelijk. Als je hulp nodig hebt met vluchten, laat het me weten, het is vrij eenvoudig.

Hoe zit het met terugbetalingen als ik niet kan gaan?

De 10% aanbetaling wordt niet terugbetaald. En de volledige betaling is vereist 2 maanden voor het begin van de reis (dus eind september 2023).
Er wordt echter wel terugbetaald (minus eventuele kosten) als landen bij terugkomst quarantaine met betaalde staat opleggen.

Wat als er een probleem is met de ijzerertstrein?

De trein rijdt elke dag, maar er zijn geen kaartjes om aan boord te stappen. Er is dus altijd een kans dat de trein niet komt! Dit is bij mijn teams nog nooit gebeurd, maar gewoon om te weten dat als er een probleem is met de trein, het buiten onze controle ligt en we ander vervoer zullen nemen om onze reis voort te zetten. Wees gerust, dit mag ‘niet gebeuren, maak je geen zorgen!

Hoe is de accommodatie/het niveau van luxe?

Dit is een avontuurlijke reis. Als echt avontuur. We logeren in tenthuisjes in de woestijn en in eenvoudige guesthouses in de stad, en de nacht in de trein is zo eenvoudig als het maar kan! Wifi zal moeilijk te krijgen zijn, als het al beschikbaar is, en warm water zou een welkome verrassing zijn. Verwacht het zeker niet. Als je avontuur zoekt, ben je hier op de juiste plaats. Als je uit bent op wat G Adventures of Intrepid Travel ‘Avontuurlijke Reizen’ noemen, dan is dit soort reis niet helemaal voor jou. Daar hoef je je niet voor te schamen 🙂 Geen schande.