Matthew Pritchard’s Franse wijnmarathon avontuur. September 2022

Matthew Pritchard’s Franse Wijn Marathon Avontuur! 8-11 september 2022

Bonjour Bonjour mijn vrienden, Matthew Pritchard hier en heb ik ooit iets knallends voor jullie allemaal. KOM MET ME MEE VOOR EEN WEEK IN FRANKRIJK, IN SEPTEMBER VAN DIT JAAR, VOOR EEN BUCKET LIST REIS VAN JE LEVEN. Wijn, een beetje beweging, en een paar stops voor wijn- en wijngaardentochten in Bordeaux en een marathonherinnering voor het leven.

JUNI 2022 EDIT: Ik had gepland om er een reis van een week van te maken, inclusief Parijs. Maar nu de kosten van levensonderhoud waanzinnig stijgen, wilde ik het inkorten en geld besparen. Dus dan maar naar Bordeaux, 3 nachten, wijngaardtour en de wijnmarathon Du Medoc!

Waar gaat dit allemaal over dan!

Ik organiseer een rondreis naar Frankrijk in september. 4 Dagen/3 Nachten in Bordeaux. Er zijn slechts 12 plekken beschikbaar. Wie het eerst komt, het eerst maalt!

De tocht begint en eindigt in Bordeaux. En de hele reis is opgebouwd rond iets wat ik al heel, heel lang wil doen. De ‘Marathon Du Medoc’ AKA De WIJN MARATHON!

Dus… Wijn, avontuur, een leuke groep, een beetje beweging en een wilde tijd. Dat klinkt me als de perfecte tocht! Als je al een tijdje fit wilt worden is dit je excuus, of je bent al in vorm, of misschien staat een marathon al een tijdje op je bucket list, dan IS DIT DE TIJD. Ga met me mee op de Marathon Du Medoc Tour, 8 tot 11 september 2022.

Ok, ok. Je hebt toch geen idee waar ik het over heb? Ik leg hieronder meer uit, maar in een notendop: elk jaar ‘lopen’ in de streek Bordeaux in Frankrijk zo’n 8000 mensen (in verkleedkleren) de Marathon Du Medoc. De race wordt gelopen door de wijngaarden van de Medoc. En ongeveer bij elke mijl is er een tankstation. Alleen bestaat het bijtanken niet uit elektrolyten en energierepen. Het is wijn. En ook andere versnaperingen zoals olijven, crackers en dergelijke. En, natuurlijk, meer wijn.

Het is een echte marathon. 26 mijl/42,2 km. Je moet dus wel een beetje in vorm zijn, maar het is niet zo ernstig, je hoeft geen atleet te zijn, in feite hoop ik dat sommigen van jullie dit gebruiken als een uitstapje om wat beter in vorm te komen en een leuke vakantie te hebben. Ik wil het al heel, heel lang doen, maar het is gewoon een van die dingen waar je nooit aan toe komt. Dus heb ik besloten het te laten gebeuren. Klaar. Dus, wie wil er met me mee!

Wie ben ik?

Ik ben Mathew Pritchard. Je hebt me misschien wel eens met verfkogels zien schieten om een (niet bestaand) wereldrecord te verbreken, of zelfs met een runderstang gebrandmerkt zien worden in mijn jongere dagen in de TV Show Dirty Sanchez. Sindsdien ben ik veganist geworden, heb ik 10 Ironmen in 10 dagen volbracht, roeide ik vorig jaar de Atlantische Oceaan over, en heb ik meer stomme ultra races gelopen dan ik kan tellen. Maar ik hou nog steeds van een glas wijn of 3. Dus een wijnmarathon? Perfect!

SWYD: SLAAP ALS JE DOOD BENT:

Je kent mijn motto, Slaap als je dood bent. Wel, na 2 jaar van lock-downs, en sluitingen van vliegvelden, is het genoeg geweest. Ik wil weer leven. Dus ga ik het in stijl aftrappen met deze reis in Frankrijk. En ik wil dat jullie me vergezellen.

Jaren geleden hoorde ik over de Marathon Du Medoc. En ik heb het altijd al willen doen. Ik weet zeker dat je je dat kunt voorstellen. “Op een dag”. Toch? Maar die ene dag komt nooit. Ik wachtte tot iemand anders het zou organiseren. Dus de ‘ene dag’ voor deze Marathon kwam nooit. Niet langer niets doen. Dus laten we het doen. Dit is onze ‘ene dag’. En het wordt zo leuk!

IK KAN NIET WACHTEN om een groep leuke mensen te ontmoeten in Bordeaux, me als een idioot te verkleden, samen een marathon te volbrengen (toegegeven: meestal een heel langzame wandeling) en de hele dag Franse wijn te drinken.

Wie doet er mee?

Wat is de Marathon Du Medoc?

Voor alle duidelijkheid: het eigenlijke evenement Marathondag wordt niet door mij georganiseerd. Het is een echt evenement (met een Wikipedia pagina en alles). Maar ik heb de plekken al verzekerd en de reis is daar omheen gebouwd. Als je je bij mij aanmeldt, is het allemaal inbegrepen.

Elk jaar doen tot 8.500 mensen mee aan het evenement. Het verkoopt elk jaar uit. En hoewel 99% van de mensen in verkleedkleren racet, is het ook een ‘echte’ Marathon. Waar de winnaars onder de 2 uur en 30 minuten lopen (dat zal ik niet zijn geest!).

Maar de overgrote meerderheid van de lopers gaat er niet heen voor hun persoonlijke beste tijden. Met tijdens de hele race voortdurend wijn verkrijgbaar, is het veel meer een feeststemming dan een gewone marathon. Dus zolang je de 42 km in minder dan 6 uur en 30 minuten kunt volbrengen, ben je welkom om mee te doen aan het feest!

Onze Marathon Du Medoc routebeschrijving

DAG 1:

De reis begint in Bordeaux. Als je je aanmeldt, stuur ik je de naam van het hotel waar we beginnen. We houden een briefing om 18 uur op 8 september (waarschijnlijk samen met wat wijn, je weet wel, gewoon om in de juiste gemoedstoestand te komen).

Dan hebben we een groepsdiner en maken we kennis met elkaar. We overnachten in ons hotel in Bordeaux.

DAG 2:

’s Morgens gaan we naar de Race Registration en krijgen we onze rugnummers/loopnummers toegewezen. Nadat we allemaal ingeschreven zijn, hebben we ’s middags een rondleiding door een wijngaard. Bordeaux, en de Medoc streek in het bijzonder, is de thuisbasis van enkele van de beste wijnen in de hele wereld. Op dit punt moet ik waarschijnlijk toegeven dat ik niet al te veel van wijn weet, behalve dan dat ik het graag drink. Dus als je een wijnkenner bent of juist het tegenovergestelde, maak je geen zorgen. Iedereen is welkom.

Ons avondeten moet een beetje verstandig zijn. We hebben morgen een Marathon te lopen!

DAG 3:

RACE DAG! De Marathon zou om 9.30 uur beginnen. Maar met zo veel mensen zullen we er vroeg zijn. Geprepareerd en klaar in onze verkleedkleren (waarover hieronder meer).

Afhankelijk van hoe serieus de mensen willen racen, zullen sommigen misschien wegschieten, en veel geluk voor de echte lopers. Ik weet dat de officiële cut-off tijd 6,5 uur is. Ik hoop dus in 6 uur en 29 minuten te finishen. Laten we het doen!

s Avonds terug naar Bordeaux om onze oorlogsverhalen te delen en (hopelijk) te pronken met onze finisher’s medailles!

DAG 4:

Verzorg die kater goed, maar jullie zijn nu vrij! Van harte proficiat, nog een brekkie en dan ga je naar huis.

Marathon Du Medoc Tour Data

8 tot 11 september 2022

 • De eigenlijke wedstrijddag van de Marathon Du Medoc is zaterdag 10 september. De start is om 9.30 uur, met een eindtijd voor de race van 16.00 uur.

Marathon Du Medoc Tour Prijs

De reis duurt 3 nachten/4 dagen. Hij is geprijsd op £899. Dat is alles. De wedstrijd, de wijngaard, ontbijt, transfers naar de wedstrijd, en natuurlijk een reisgids van MIJ, Pritchaaaard!

 • Een niet-terugbetaalbaar voorschot van 10% (£90) is nodig om je plaats veilig te stellen. Idealiter betaal je via Wise.com, of via een Britse bankoverschrijving.
 • Prijs gebaseerd op delen per persoon. Maar maak je geen zorgen, je kunt ook alleen komen en ik zal je koppelen aan iemand van hetzelfde geslacht. Of we kunnen een eenpersoonstoeslag voor je eigen kamer regelen als je dat liever wilt, voor een meerprijs.

Meer over de Marathon:

Regels:

Het is een echte marathon. 42,2 km/26 mijl. En de eindtijd van de race is 6 en een half uur.

Je hoeft dus niet superfit te zijn, natuurlijk. Maar je moet wel minstens 40 km kunnen lopen. Zij het met veel (wijn)stops, 23 in totaal. Als je al een beetje fit bent, dan zou een maand of zo oefenen met lange stukken lopen voldoende training zijn.

Ben je een beetje uit vorm, dan is deze reis de perfecte manier om je op een leuk avontuur te richten en weer aan wat lichte lichaamsbeweging te doen. Een eenvoudige training van 30-60 minuten (of wandelen/joggen) 2 of 3 keer per week gedurende 2 of 3 maanden vóór de reis zal je in scheepsvorm brengen.

Als je je zorgen maakt over de marathon afstand, of de training, laat het me weten en we kunnen er over praten. Ik kan helpen hoop ik.

OPMERKING: Er zijn geen mogelijkheden voor de 10 km/half marathon. Het is alleen de hele marathon.

Wijn/eten:

Er zijn in de hele race 23 tankstations. De meeste daarvan hebben wijn. En het zou toch misdadig zijn om niet een paar van de beste wijnen ter wereld te proeven? Verwacht onderweg ook wat luxe voedsel, ik zal er zijn op jacht naar de beste veganistische opties.

Race Timing:

De wedstrijd start op zaterdag 10 september om 9.30 uur ’s morgens. In de stad Pauillac. Op ongeveer een uur van de stad Bordeaux. Al het vervoer wordt door mij verzorgd.

Moet ik fit zijn! Opleiding:

Als je ooit een marathon gelopen hebt, of een halve marathon, dan weet je wat je te doen staat. En deze is wat gemakkelijker. Omdat we zo veel stoppen/starten met alle wijn- en spijsproeverijen.

Als je nog nooit aan enige vorm van lange-afstandslopen/joggen/wandelen gedaan hebt, maak je dan geen zorgen! Dit is de perfecte, leuke manier om jezelf voor te stellen en iets heel gaafs te bereiken.

Bericht me als je hulp nodig hebt bij het trainen. Maar voor een goed begin ga je dit weekend een stevige wandeling van 10 km (6,5 mijl) maken. En time jezelf. Als je dat in 90 minuten of minder kunt doen. Dan ben je er al bijna klaar voor!

Fancy Dress

Normaal gesproken is de Marathon Du Medoc tour alleen door suggestie verkleed. Maar na Covid zijn de mensen thuis blijven zitten, geen plezier, geen evenementen. Dus dit jaar is het anders. Het is VERPLICHT!

Het thema? Bioscoop. Maar geen paniek, we krijgen een WhatsApp/Facebook groep voor mijn hele groep, en we kunnen samen ideeën bespreken.

NAAR BINNEN

Ik zal er zijn een paar dagen voor jullie aankomen. Ik vermoed dat de meesten van jullie uit het VK zullen komen, ik kom uiteraard uit Wales. Ryan Air vliegt van Manchester (mijn dichtstbijzijnde, gemakkelijkste heenweg), Londen enz. voor 50 pond naar Bordeaux. En dan nog eens ongeveer 50 pond van Bordeaux terug naar huis. Allemaal goed.

Moet ik Veganist zijn!

Nee, natuurlijk niet. Zelfs niet vegetarisch! De manier waarop ik tegen veganisme aankijk is dat het beste wat ik kan doen is trouw zijn aan mezelf. Veel van mijn maten eten vlees, zelfs mijn mrs. Dus nee, je hoeft niet veganistisch te zijn. Maar natuurlijk zal ik proberen ervoor te zorgen dat er veganistische opties zijn op elke plek waar we stoppen om te eten.

Wat is inbegrepen/niet inbegrepen in de rondreis?

In principe schrijf je je in (via e-mail naar [email protected]), zorg dan dat je in Bordeaux bent en wij zorgen voor de rest.

Wat is inbegrepen:

 • 4 dagen met mij (in voor- en tegenspoed)!
 • Alle vervoer
 • Alle accommodatie* (op basis van tweelingdeling, maar maak je geen zorgen, de meeste mensen komen solo, ik zal mensen koppelen).
 • Eenpersoonstoeslag is beschikbaar voor mensen die een eigen kamer willen, tegen een toeslag van £400.
 • Een secundaire gids door het hele
 • Wedstrijdregistratie en rugnummer
 • Bordeaux wijngaard tour
 • Diner de avond voor de Marathon
 • Hangovers gegarandeerd

Wat niet inbegrepen is:

 • Visa
 • Reisverzekering (verplicht op mijn reis, ik raad deze jongens aan)
 • Internationale vluchten
 • Lunches en diners tijdens de hele reis
 • Luchthaventransfers
 • Eenpersoonstoeslag (als je je eigen kamer wilt)

Wie is die Mark/onestep4ward kerel op wiens Website ik zit!

Mark is een van de jongens met wie ik vorig jaar de Atlantische Oceaan over roeide! Hij helpt het hele gebeuren in elkaar te zetten, en een van zijn team zal bij ons zijn om te helpen met alle logistiek. Zo kan ik meer wijn drinken!

Hoe schrijf ik me in!

Gemakkelijk! E-mail johnny op [email protected] en vermeld dat je met Pritch’s tour mee wilt. Hij stuurt je dan alle details over betalingen/voorschotten/uitpaklijsten enz. en we zijn klaar. Ik zie je in Bordeaux!

LAATSTE GEDACHTEN OVER MIJN MARATHON DU MEDOC TOCHT

Ik ben serieus opgewonden. Ik weet dat sommige reisorganisaties elk jaar dezelfde tochten maken blablabla. Het zijn zaken voor hen. Bij mij is het een beetje anders. Ik organiseer reizen die ik WIL doen. En ik sta te popelen om dit te doen, dus waarom zou ik er geen reis omheen bouwen? Dus kom en ga met me mee!