Moet ik euro’s kopen voordat ik naar Europa reis?

Amerikanen die een reis naar Europa maken, vragen zich vaak af of ze euro’s moeten kopen voordat ze naar huis vertrekken. Natuurlijk kan het idee om naar het buitenland te gaan zonder vreemde valuta op zak een verontrustende gedachte zijn. Je kunt je, nou ja, naakt voelen!

Dus moet je euro’s kopen voordat je gaat? En zo ja, waar?

Dat is een goede vraag – en het hangt van verschillende factoren af. Maar eerst, mijn algemene vuistregel:

Over het algemeen… niet nodig.

Voor de meeste Amerikanen die naar belangrijke Europese bestemmingen gaan, is mijn antwoord gewoon nee zeggen tegen het vooraf kopen van euro’s in de Verenigde Staten. Tenzij je een geweldige bank hebt die geen kosten in rekening brengt voor de service en geeft zeker wel wisselkoersen, geen afschuwelijk hoge koersen – die euro’s zullen te duur zijn. En meestal zijn ze niet nodig.

Zorg er in plaats daarvan voor dat uw pinpas in het buitenland werkt en ga meteen naar de dichtstbijzijnde bankautomaat om euro’s op te nemen wanneer u op de luchthaven aankomt.

En meestal is het dat ook.

Maar wat gebeurt er als…

Ik weet het, het is echt zenuwslopend, toch? Wat gebeurt er als u zich in een kwetsbare positie bevindt? Wat als de geldautomaat op de luchthaven kapot is, niet beschikbaar is of een onmogelijk lange wachtrij heeft?

Als om de een of andere gekke reden alle geldautomaten op de luchthaven uitvallen (afgezien van de mogelijkheid van “niet-bestaan”, zoals ik nog nooit heb gehoord en beland op een grote Europese luchthaven die geen geldautomaat heeft) of, waarschijnlijker , er staat een hele lange rij, je kunt altijd met je creditcard de stad in (met het openbaar vervoer of taxi) en vandaar naar de geldautomaat.

Maar wat gebeurt er als er geen geldautomaat op de luchthaven is en je om de een of andere reden geen kaartje naar de stad kunt kopen of een taxi kunt betalen met een creditcard? Wel, de kans is groot dat ze nog een wisselkantoor. Als u zich in zo’n onwaarschijnlijke situatie bevindt, kunt u naar de balie gaan en uitbetalen in Amerikaanse dollars. (Altijd een goed idee om mee te nemen in geval van nood.)

Het is echter vermeldenswaard dat deze omstandigheden waarschijnlijk niet van toepassing zijn op luchthavens waar u in eerste instantie in Europa zou landen. Dit roept een vraag op die aandacht verdient:

Op welke luchthaven kom je aan?

Als je vanuit de Verenigde Staten naar Europa vliegt, zul je waarschijnlijk landen op een van de belangrijkste Europese locaties (inclusief alle hoofdsteden). Deze luchthavens zullen geldautomaten hebben. Een paar voorbeelden:

Klik op de links hierboven om de luchthavenwebsites te bezoeken en meer te lezen. Als je aankomt op een andere luchthaven, bezoek dan de officiële website van de luchthaven om de geldautomaten, bankdiensten en openbaar vervoersopties te bekijken.

Als u echter op de een of andere manier op een echt niet-traditionele regionale luchthaven terechtkomt, kunnen ATM-diensten beperkt zijn. Nogmaals, het is een goed idee om van tevoren luchthavendiensten te onderzoeken.

Wie moet vooraf euro’s kopen?

Als je in dit artikel zo ver bent gekomen en je je nog steeds zorgen maakt over reizen zonder euro’s op zak, zorg er dan voor dat je van tevoren wat krijgt – het is niets om je zorgen over te maken, vooral als het in de weg staat. ontspannen en genieten van de vlucht.

Maar probeer uw bank niet op te blazen (en vermijd deze andere dure fouten voordat u naar Europa reist). Neem contact op met uw bank voor de wisselkoers die zij u geven en of zij een commissie in rekening brengen of servicekosten in rekening brengen. Zo weet je zeker dat je genoeg cash op zak hebt.

Wees ook heel voorzichtig wanneer u ze koopt op uw vertrekluchthaven terug naar de Verenigde Staten. Vraag voordat u het geld overhandigt om een ​​afdruk van het exacte bedrag dat u gaat betalen – en zorg ervoor dat u de huidige wisselkoers kent. (Waarschuwing: het zal niet mooi zijn.)

Als u van tevoren euro’s koopt, wat u ook doet, overdrijf het niet! In bijna alle gevallen zullen de euro’s die u in het buitenland kunt krijgen bij een geldautomaat goedkoper zijn dan de euro’s die u in de VS kunt terugkrijgen. Als u van tevoren koopt, koop dan net genoeg om u een comfortabel kussen te geven en de kosten van de dag te dekken.

Geldautomaat in Europa. Foto: Marco

Een paar opmerkingen over het gebruik van geldautomaten in het buitenland

1. Informeer bij uw bank naar de kosten van geldautomaten voordat u vertrekt

Zorg er eerst voor dat u uw bank belt voordat u op reis gaat en hen vertelt dat u in Europa reist (om er zeker van te zijn dat uw kaart werkt) en telefonisch vraagt ​​hoeveel u moet betalen voor elke opname.

Elke bank is anders, dus weet waar je mee te maken hebt. Brengen ze een percentage of opnamekosten in rekening? Als het laatste het geval is, wilt u het reizen naar de geldautomaat minimaliseren. Hier is een lijst met vragen die u hen kunt stellen.

2. Blijf bij officiële bankautomaten

Houd bij het gebruik van geldautomaten in het buitenland vast aan geldautomaten die zijn aangesloten bij grote banken (kijk naar die in de banklobby of aan de zijkant van het bankgebouw). Zorg ervoor dat u het banklogo ergens op de geldautomaat of borden ziet.

Vermijd “op zichzelf staande” geldautomaten die geen deel uitmaken van een bank, vooral in toeristische centra. Dit kan eigenlijk worden toegeschreven aan te dure valutawisseldiensten. (U betaalt waarschijnlijk servicekosten EN krijgt een vervelende wisselkoers.)

Bewaar de euro’s voor de volgende keer!

Nog een laatste opmerking: probeer indien mogelijk een paar euro te sparen aan het einde van je reis voor je volgende avontuur in Europa. Het is niet nodig om op weg naar huis naar het vliegveld te gaan (hoewel te veel eten bij Duty Free meestal kan helpen bij de inzinking aan het einde van de reis).

Bewaar in plaats daarvan ongebruikte eurobiljetten en munten op een speciale plaats. Ik bewaar mijn kluisje als een constante herinnering om me voor te bereiden op mijn volgende reis en als aanmoediging om weer op het goede spoor te komen.

Soms zijn een paar eurobiljetten in je sokkenla al genoeg!

Jouw tips voor het kopen van euro’s

Koop je euro’s voordat je in het vliegtuig stapt? Vertel me wat je doet als je over de vijver loopt.

Lees meer van onze Europese toptips:
• Plan je een reis naar Europa? Vermijd deze 10 fouten!
• Gids voor het kopen van een simkaart in Europa
• Hoe lang mag je in Europa blijven met een Amerikaans paspoort