Mt Kinabalu beklimmen in 2022; Alles wat je nodig hebt voor je beklimming!

Beklimming van Mt Kinabalu in Borneo in 2022

UPDATE APRIL 2022: Als je Mt Kinabalu beklimt, heb je de hoogste berg van Zuidoost-Azië beklommen. Behoorlijk gaaf! Het is een prachtige berg, en je hebt geen ENIGE bergbeklimmersvaardigheid nodig om hem aan te kunnen. Hij is echter wel behoorlijk steil.

En je doet een beetje klauteren, en gebruikt wat touwen om je vast te houden, maar elke beginneling kan het, dat beloof ik. In mijn blogpost leg ik uit hoe je Mount Kinabalu kunt beklimmen, hoeveel het kost om Mt Kinabalu te gaan beklimmen, of je een gids of een vooraf geboekt Kinabalu pakket nodig hebt, en al het andere, van paklijsten tot de beste tijd om Mt Kinabalu te beklimmen!

Ik beklom hem een paar jaar geleden, en het was de eerste berg die ik ooit beklom. Wees echter gewaarschuwd, het wordt verslavend! Sindsdien ben ik verder gegaan met pogingen om de 7 Summits te beklimmen:

Wat is Mt Kinabalu?

Mt Kinabalu is een berg in Borneo, Maleisië. Met zijn 4.095 (13.435 ft) is Mount Kinabalu de hoogste berg van Borneo, de hoogste berg van Maleisië EN de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Voor gewone rugzaktoeristen en reizigers duurt het beklimmen van Mt Kinabalu 2 dagen om de top te bereiken en af te dalen. Het is echter mogelijk om het op één dag te doen als je superfit bent,

Waar ligt Mt Kinabalu? En hoe kom je er!

Kinabalu ligt in Maleisië. Het ligt op een eiland dat Borneo heet. Borneo is trouwens geen land, het is een eiland dat in 2ën gesplitst is, de noordelijke helft is Maleisisch, de zuidelijke helft hoort bij Indonesië. Er is ook een piepklein landje binnen het eiland Borneo dat Brunei heet. Je kunt zien waar Mount Kinabalu en (waar Borneo ligt) op de google kaart hieronder.

Om op Mt Kinabalu te komen, moet je eerst naar het Maleisische deel van het eiland Borneo. De dichtstbijzijnde grote stad met een vliegveld heet Kota Kinabalu. Je kunt erheen vliegen van overal in Maleisië, met AirAsia, voor super goedkoop. Van Kota Kinabalu naar de ingang van het park (Timpohon gate) is ongeveer 90 minuten. Je kunt een taxi nemen voor ongeveer $ 40, of een bus voor ongeveer $ 3. Denk eraan dat je vóór 10.30 uur bij de Timpohon poort moet zijn. Daarna is de ingang gesloten.

Hoeveel kost het om Mt Kinabalu te gaan beklimmen?

Toen ik nog klom, kon je het zelfstandig doen. Jammer genoeg is dat nu niet meer mogelijk. Je moet nu een gids nemen. Er zijn geen uitzonderingen. Als je zoveel mogelijk zelfstandig doet (naar de ingang van het park gaan, de accommodatie in de berghut boeken en de gids regelen) in één dag, in een groepje van 3 of 4, kun je het voor ongeveer $65 doen. Als het 2D/1N is, kom je weg met ongeveer $250USD. En als je online een pakket boekt, zijn ze gewoonlijk rond de $350+.

Je hebt nu dus 2 keuzes voor je Mt Kinabalu beklimming:

1) Mt Kinabalu 1 daagse beklimming:

Als je superfit bent, kun je de 1-daagse optie doen. Het is eigenlijk een beetje lastig te organiseren en men probeert mensen af te raden het te doen. Kom daarvoor de dag tevoren aan in het hoofdkwartier van het park, en organiseer de vergunningen en gids. Verblijf in de buurt in een pension, en begin zodra het park de volgende ochtend om 7 uur open gaat.

2) Mt Kinabalu 2D/1N beklimming:

Dit is wat 99% van de mensen doet. De prijzen beginnen, zoals ik hierboven al zei, bij $250 als basislijn als je alles zelfstandig organiseert. Of 2D/1N pakketten die rond de $350+ beginnen. Als je Maleisisch bent, is het de helft van die prijs.

HOE MOEILIJK IS HET BEKLIMMEN VAN MOUNT KINABALU?

Het is niet gemakkelijk! Maar, het is niet al te moeilijk als je een zekere conditie hebt. Mt Kinabalu’s top (bekend als Low’s Peak) ligt op 4.095 m, en het is een steile klim van begin tot eind.

Het mislukkingspercentage bij het beklimmen van Mt Kinabalu ligt rond de 10%

Zorg er dus voor dat je niet in die categorie valt. Als je een jonge, actieve backpacker bent heb je als zodanig geen echte voorbereiding nodig, maar zorg voor een goede nachtrust en eet goed terwijl je je klaarmaakt om te gaan. Dit zal een van de meest slopende dingen zijn die je tijdens je reis in Maleisië doet. Het is bij uitstek te doen, maar het is zeker niet gemakkelijk. Als je niet in vorm bent, raad ik je aan de wandelschoenen uit de kast te halen en een maand of zo voor je beklimming een stevige wandeling te maken.

Totale klimafstand 9 km

De totale klim is maar ongeveer 9 km. Op de eerste dag klim je van Timpohon Gate (1600m hoogte) naar Laban Rata (3272m), waar de berghutten zijn. Die wandeling is maar 6 km ‘afstand’, maar je doet er tussen de 4-8 uur over, afhankelijk van je conditie (ik deed er ongeveer 5 uur over, gemiddelde conditie). Je vertrekt uit Timphon tussen 8 en 11 uur ’s morgens en komt in Laban Rata aan tussen lunchtijd en etenstijd.

wakker worden om 2 uur

De volgende ‘dag’ begint om 2 uur ’s morgens, een vroege wake-up en je maakt de beklimming in het donker. Het wordt zwaarder, steiler en de lucht is ijler, dus doe het langzaam aan. Je moet rond 5-7 uur op de Low’s Peak, de top, aankomen om een van de meest verbazingwekkende zonsopgangen te zien die je ooit zult zien. Het vriest daarboven, dus zie de zonsopgang en maak rond 8 of 9 uur een lijntje terug naar Laban Rata voor ontbijt. Maak het ontbijt af en ga terug de berg af, je zou rond lunchtijd moeten aankomen.

Bereid je na het bedwingen van de berg voor op een deuk in je ego als je vertrekt, met de wereldrecord tijden voor beklimming en afdaling die trots bij de uitgang staan uitgestald. Het huidige WR voor mannen is 2 uur en 30 minuten. Eerlijk gezegd, als je op je tweede dag op 10.000 voet staat te zweten, zul je dat eenvoudigweg niet geloven!

Kun je zelfstandig Kinabalu beklimmen?

Kun je Mt Kinabalu zonder gids beklimmen? Nee. 100% niet. Kun je elk deel van de beklimming zelf organiseren, en bij de ingang van het park een gids krijgen? Ja. Dat is de goedkoopste manier om Mt Kinabalu te beklimmen. Als je dit wilt doen, moet je een bed reserveren in de Laban Rata berghut. Je moet de dag tevoren naar de parkingang gaan en een gids boeken. Ook moet je een vergunning laten regelen. Dit moet van tevoren gebeuren. Het is super moeilijk om het solo te doen, je kunt het hier proberen.

De beste manier om Kinabalu te beklimmen is door online te zoeken en een 2D/1N te boeken. Dat is minder dan $ 100 duurder. En je kunt alle data kiezen die je wilt.

Wanneer is het het beste om Mt Kinabalu te beklimmen?

De beste tijd om Mount Kinabalu te beklimmen is februari, maart en april (het droge seizoen1). De slechtste tijd is oktober, november, december en januari (moessonseizoen). Het hele jaar door is het mogelijk MAAR tijdens zware regens kan de toppoging afgelast worden.

Welke uitrusting moet je meenemen bij het beklimmen van Mt Kinabalu? Mt Kinabalu Paklijst:

Persoonlijk ben ik geen planner, dus ik freestylede in korte broek, t-shirt en Adidas sportschoenen. Niet aangeraden. Ik was VRIJWILLIG op de top. Je kunt ook wandelstokken huren voor RM5 en het is de moeite waard.

Wat betreft een Mt Kinabalu paklijst, neem deze mee:

 • Wandelschoenen
 • Wandelbroek
 • Korte broek
 • Warme sokken
 • T-shirt X 2
 • Hoody/Warme trui
 • Warme muts
 • Handschoenen
 • Kwaliteitssnacks – noten, bessen, energierepen enz.
 • Power Bank
 • Hoofdlamp

Eet- en overnachtingsmogelijkheden op Mount Kinabalu?

Helemaal niet zo slecht. Er zijn 3 soorten accommodatie op Kinabalu.

 • Laban Rata hut (77 bedden) – dit is waarschijnlijk waar je zult verblijven (en waar ik verbleef).
 • Hanger hut (33 bedden, voor mensen die de ‘Via Ferrata route’ gaan)
 • Lemaing Hostel (alleen voor Maleisiërs)

Je slaapt 85% van de weg de berg op. In een berghut in Laban Rata. Het eten is er heerlijk, het ‘restaurant’ is gezellig en heeft een geweldige sfeer. Bij je geboekte kamer is het eten inbegrepen, maar als je een biertje ($10!) of iets dergelijks wilt drinken wees dan bereid er een premie voor te betalen.

De bedden zijn in een slaapzaal-stijl, eenpersoons, warm genoeg en bovendien word je om 2 uur ’s nachts wakker, dus het is niet alsof je er toch lang bent.

Mt Kinabalu beklimmen; Mijn persoonlijke ervaring

Ik was helemaal niet in conditie om een poging te wagen tot de 1-daagse beklimming. Ik had meer dan een jaar rondgereisd in Zuidoost Azië, wat een afschuwelijk dieet en veel drank betekende. Dus 2D/1N was mijn keuze. De dag zag er als volgt uit:

Mt Kinabalu Dag 1

 • Je moet de Timpohon poort vóór 10.30 uur bereiken. De poort sluit daarna, om de mensen voldoende tijd te geven de berghutten bij Laban Rata te bereiken.
 • Bij de poort ga je eerst door de registratie, en je haalt bonnen op voor je ‘all-inclusive voedselpakket’ voor de slaapzaal. Je krijgt ook een lunchpakket voor later vandaag.
 • De gids ontmoet je, en je begint aan de 6 km lange wandeling naar Laban Rata.
 • De eerste dag is vooral stappen/trappen. Het is niet al te erg. Als je fit bent, zou je in 3 of 4 uur terug kunnen zijn. Als je een paar zware maanden achter de rug hebt (zoals ik!) meer als 6 of 7 uur.
 • Je bereikt Laban Rata, check-in. Je vindt je slaapzaalbed (al het beddengoed wordt verstrekt). Sorteer je uitrusting voor de nachtwandeling morgenochtend
 • Buffetmaaltijd, en vroeg naar bed (normaal rond 20 uur)

Mt Kinabalu Dag 2

 • Wekdienst om 2 uur ’s morgens!
 • Warm weer kleding en hoofd-torch aan, snel een hapje voor het ontbijt en weg ben je tegen 2.30 uur
 • 3-4 uur STEEP wandelen om vóór zonsopgang de top te bereiken.
 • Als je eenmaal op de top bent, wacht je waarschijnlijk nog even op zonsopgang. Het wordt nu super koud.
 • Zonsopgang, foto, en dan ontbijt met je gids.
 • Begin weer aan de afdaling helemaal tot aan de parkpoorten. Normaal zo’n 6 uur (kan 3 zijn als je supersnel bent).

Voor de hard-core eendagsvliegen is de Mount Kinabalu 1 Day Climb routebeschrijving als volgt:

Mount Kinabalu 1 daagse routebeschrijving:

 • Parkingang om 7 uur, ontmoet je gids en schrijf je in. Je moet tegen 17.30 uur het park weer uit zijn, dus als je op de weg naar boven op bepaalde punten te langzaam bent, zal je gids je omkeren.
 • Wandel tot 9 uur naar de top. Maar als je fit genoeg bent om de ene dag te doen, moet je ernaar streven om uiterlijk om 13 uur op de top te zijn.
 • Begin de afdaling, 4,5 uur naar de bodem
 • Het is een non-stop dag. Wees er klaar voor!

Laatste tips voor Hiking Kinabalu

 • Boek niet de 3D/2N tochten. Het is onnodig. 2D/1N is helemaal prima.
 • Neem warme kleren mee! Ik weet dat je denkt ‘Maar Maleisië is warm’. De top van Mt Kinabalu kan onder nul gaan. Wees er klaar voor!
 • Als je een tocht kunt vinden voor iets in de buurt van $250 of zo, boek die dan liever dan te proberen het zelfstandig te organiseren. Het is veel handiger, om eerlijk te zijn.
 • Als je een rondleiding gaat boeken, doe dat dan van tevoren. Er worden maar 165 vergunningen per dag verleend (en slechts 4 eendaagse beklimmingen per dag toegestaan!) dus boek vooraf om niet teleurgesteld te worden.
 • Boek een leuk hotel voor als je klaar bent. Je zult smerig, moe en toe zijn aan een beetje luxe!
 • Als je wilt kun je de ‘Via Ferrata’ route gebruiken om Kinabalu te beklimmen. Dit is een steil stuk met een reeks ijzeren stangen, kabels en touwen waar je in en uit klikt. Het is leuk, en het is de hoogste ter wereld. Het kost ongeveer $ 100 extra. Als je op een budget zit, sla deze optie dan over. Het is wel cool, maar niet noodzakelijk.
 • Veel plezier!

Als bergen beklimmen je boot drijft kijk dan ook eens naar mijn berichten over de Mount Everest basiskamp tocht en het beklimmen van de Kilimanjaro. Een van de zeven toppen. Of als je in Borneo bent, bekijk dan de orang-oetans in Sepilok, geweldig.