Phu Chi Fa vanuit Chiang Rai; Thailand’s BESTE Zonsopgang Plek,

Hoe Phu Chi Fa te bezoeken; Thailand’s BESTE Zonsopgang Plek!

UPDATE SEPTEMBER 2022: Ik woon al een decennium in Thailand (Bangkok om precies te zijn, klik om een insiders Bangkok routebeschrijving te bekijken hier), en ik had nog nooit van Phu Chi Fa gehoord.

Gelukkig vertelde mijn Thaise verloofde me er onlangs eindelijk over. Ik begrijp dat mensen massaal naar Thailand trekken voor de eilanden, de vollemaansfeesten, en de prachtige tempels. Noord-Thailand herbergt echter ook schitterende berggezichten.

En natuurlijk is Phu Chi Fa, 100 km van Chiang Rai stad, en op de grens met Laos, de meest spectaculaire zonsopgangplek in heel Thailand. Ik heb hieronder mijn ervaring met een bezoek aan Phu Chi Fah geschetst. En voegde wat informatie toe over hoe er te komen en al het andere, hoop dat het helpt!

Wat is Phu Chi Fa?

‘Phu’ is ‘berg’ in het Thais, en ‘Chi Fa’ is zoiets als het gebied dat naar de hemel wijst. Dus Phu Chi Fa is een bergtop die de thuisbasis is van Thailand’s BESTE zonsopgang.

Phu Chi Fa is een van die plaatsen die wereldberoemd zouden moeten zijn. Maar omdat het nogal lastig bereikbaar is en er online maar weinig informatie te vinden is, blijft het vooral populair bij Thais, niet zozeer bij buitenlanders. Ik hoop dat ik een paar van jullie kan aanmoedigen de moeite te nemen en weggeblazen te worden!

Waar ligt Phu Chi Fa?

Je ziet op de google kaart hieronder dat Phu Chi Fa letterlijk op de grens tussen Thailand en Laos ligt.

De dichtstbijzijnde grote stad voor Phu Chi Fa is Chiang Rai. Chiang Rai is een schitterende stad, zeker de moeite waard voor 3 dagen van elke reizigerstijd en natuurlijk de thuisbasis van de wereldberoemde witte tempel in Chiang Rai.

Maar voor mij is het hoogtepunt van een bezoek aan Chiang Rai de wandeling naar de grens tussen Thailand en Laos en het zien van de zon die door de wolkenlaag breekt.

Hoe naar Phu Chi Fa te komen (vanuit Chiang Rai)

Phu Chi Fah ligt 95 km van Chiang Rai stad, en je wilt er vóór zonsopgang zijn, wat je 2 mogelijkheden geeft. Om in Chiang Rai te komen nemen de meeste mensen een 3,5 uur durende bus van Chiang Mai naar Chiang Rai (of lopen er een 200 km ultra marathon tussendoor zoals ik!) nadat ze klaar zijn met hun Chiang Mai reisplan.

Of je vertrekt ’s morgens rond 3.30 uur uit Chiang Rai met een huurauto, een motorfiets of een auto met chauffeur. Of je gaat de dag tevoren met de bus.

AUTOVERHUUR (in Chiang Rai):

Een auto huren kost ongeveer 1000THB ($28) en nog zo’n 500THB voor benzine heen en terug. Ik slaagde erin een auto en een chauffeur te vinden voor 1500THB ($42), je hotel kan daarbij helpen. Het huren van een auto met chauffeur betekende dat ik niet in het pikkedonker door de kronkelende bergen hoefde te rijden. Ook kon ik tijdens de reis slapen! Ook betekent het dat je niet de dag tevoren hoeft te gaan. Dus vroeg in de ochtend vertrekken is een prima manier om je tijd in Chiang Rai te maximaliseren, en de reis als een dagtocht te doen, in plaats van een 2D/1N reis.

Je kunt er motorfietsen huren voor ongeveer 200THB ($7), en als je je dapper voelt kun je de tocht ook zelf doen! Ik zou dit waarschijnlijk gedaan hebben is mijn superbrakke rugzaktijd, maar met mijn vriendin op de rug, en op 32-jarige leeftijd met geld op de bank, sloeg ik dit idee deze keer over.

BUS (vanuit Chiang Rai):

Slechts 300THB ($9) retour vanuit Chiang Rai, en ongeveer 3 uur per enkele reis brengt je naar het stadje vlak naast de zonsopgangplek. Je kunt elke dag vanaf het Chiang Rai busstation een plaatselijke bus nemen. Hij vertrekt rond 13.00 uur, en keert de volgende dag om 9.00 uur terug (mis hem niet, er is geen andere!). Als je deze optie neemt, moet je er slapen, maar er zijn veel budget mogelijkheden om te slapen.

Rondreizen in THAILAND? Boek hieronder vooraf online:

Phu Chi Fa bezoeken, mijn ervaring;

Ik was 2 dagen in Chiang Rai geweest om de bezienswaardigheden te bekijken. We hadden voor 1500THB ($42) een chauffeur en een auto geregeld om mijn vriendin en mij op te halen van ons prachtige (maar goedkope!) boetiekhotel (bekijk het, geweldig – La Patta) op tijd om de zonsopgang bij Phu Chi Fa te zien. En dat betekende een vreselijk vroege start.

Dus haalde onze chauffeur ons rond 3.45 uur op en we gingen op weg voor de 2,5 uur durende reis. Ik deed een snel dutje en het licht begon rond 5.30 uur te verschijnen. Ik was behoorlijk gestresst dat we de zonsopgang zouden missen, maar onze chauffeur had er alle vertrouwen in. Ik hield dus mijn mond en genoot van de uitzichten en terwijl we door de bergen kronkelden bij de grens tussen Thailand en Laos.

Ook hier zijn de uitzichten prachtig, overal wolkendekens en nog zo’n 20 minuten hier en het is tijd om terug te gaan naar de parkeerplaats.

Het mooie van Phu Chi Fah, afgezien van de stellaire uitzichten, is hoe onderontwikkeld de toeristische markt is. Heel weinig buitenlanders (als ze er al zijn), geen kaartjes, geen toeristische spulletjes om te kopen behalve een paar sjaaltjes en warme koffie. Die beide zeer welkom zijn, vooral in de winter!

Na een paar koffie’s, een paar Instagram check-ins en weg waren we, op weg terug naar Chiang Rai voor een dutje na een vroege start, met het verrukte gevoel dat de werkelijkheid van Phu Chi Fa aan alle foto’s online en mijn hoge verwachtingen voldeed. Ik vind het heerlijk als dat gebeurt!

Snelle wandeling, dan de beloningen…

Al snel kom je bij de parkeerplaats onderaan het Phu Chi Fa uitzichtpunt, van hieruit is het tijd om de uitzichten te verdienen. 750 wandelen in de kille ochtendlucht, bergop over een oneffen ondergrond. Maak je echter geen zorgen, het is niet al te zwaar en het lukte me op flipflops. De wandeling duurt ongeveer 20-30 minuten, en als je eindelijk nadert zie je een kleine samenkomst van Thaise fotografen die op de beste fotoplekken neergestreken zijn.

Eigenlijk is het mooiste uitzicht van allemaal, het ‘beroemde’ met de klif en de wolken beide in beeld, niet helemaal op de top. Daarvandaan zag ik de zonsopgang en het was adembenemend, het mooiste dat ik ooit gezien heb. Ik bleef meer dan 30 minuten op de plek staan om de atmosfeer op te snuiven, het is echt spectaculair. Kort daarna slenterden Jaa en ik naar de eigenlijke top, waar je uitzichten ziet die zich tot in Laos uitstrekken.

Er is ook een landpunt waar je een stap in Laos kunt zetten en terug naar Thailand. En weer terug naar Laos, en weer terug naar Thailand, althans dat kun je doen als je een groot kind bent zoals ik!

Slapen bij Phu Chi Fa Accommodatie

Als je de dag voor je zonsopgang ervaring bij Phu Chi Fa de bus wilt nemen, dan zul je ergens in de buurt van de top moeten slapen. Al raad ik eerlijk gezegd een dagtocht vanuit Chiang Rai aan.

Er zijn talloze kleine guesthouses en homestays zodra je uit de bus stapt. Niemand heeft websites, dus vergeet vooraf te reserveren. Kom gewoon opdagen en je kunt binnen 10 minuten iets regelen, voor ongeveer 500THB ($15). Ze rijden je ’s morgens zelfs naar de basis van het zonsopgangpunt voor een extra 30THB ($1). Als je meer hardcore bent, is kamperen ook mogelijk, maar het zal er fris zijn.

Ook kamperen is mogelijk, als je meer hardcore bent, maar het zal er frisjes zijn.

Mijn gedachten over een bezoek aan Phu Chi Fah

Dus Phu Chi Fah, het ligt niet op het toeristenpad. Het ligt niet op het backpackerspad en het is een beetje een missie om er te komen. Maar doe het. Doe het nu voor iedereen het begint te doen. Voordat Starbucks er intrekt en er pendelbussen uit Chiang Rai en Chiang Mai rijden. Het is geweldig, spectaculair, adembenemend en je zult geen spijt krijgen van de moeite of het geld. Geniet ervan! O, en hoe kom je in Chiang Rai?

In vervlogen jaren waren het nu nachtbussen vanuit Bangkok? Bangkok naar Chiang Rai rechtstreeks met Nok Air vluchten, $20, perfect! Of gewoon een bus van 3 uur vanuit Chiang Mai. Gemakkelijk.