Tips voor een bezoek aan het Musee d’Orsay in Parijs

Kom vroeg (of laat) aan, want het Musee d’Orsay is een van de meest populaire musea in Parijs. Foto: dalbera

Een oud treinstation gebouwd in de 20e eeuw. 20ste eeuw voor de wereldtentoonstelling, 1986 geopend Orsay Museum werd het belangrijkste impressionistische en post-impressionistische kunstmuseum van de stad. Dit is de plek om alle Franse kunst te zien die je zo goed kent: Monet, Seurat, Cezanne en meer. Verre van een geheime plek te zijn, trekt iedereen graag naar het museum om deze impressionistische meesterwerken te zien.

Na renovatie in 2009 en in 2011 uiteindelijk ziet het museum er beter uit dan ooit. Het is ook een van de meest populaire plekken in de stad, dus het is verstandig om vooruit te plannen.

Hier zijn onze toptips om het Musée d’Orsay als een pro te bezoeken.

Transfer naar Musée d’Orsay

De metro is uw beste keuze, aangezien lijn 12 u twee straten verderop bij station Solferino zal afzetten. De RER C stopt ook bij het museum, waardoor het gemakkelijk is om overal in Parijs te reizen.

Vroeg aankomen

Hoewel het niet zo levendig is als het Louvre, is de Orsay bijna net zo populair. Helaas is er maar één manier om het museum binnen te komen (tenzij je een museumpas hebt), dus ja, deze rij is voor jou! Heel vroeg aankomen is natuurlijk een goed idee (rond 9 uur). Anders bereid je je voor om om 9.30 uur in de rij te staan.

Het museum is dagelijks geopend van 9.30 uur tot 18.00 uur (donderdag 21.45 uur) en is op maandag gesloten.

Musée d’Orsay voltickets en passen

Tickets kosten € 16 voor een volledig ticket voor volwassenen bij online aankoop of € 14 in het museum. Burgers van de Europese Economische Ruimte (EER) tussen 18 en 26 jaar hebben gratis toegang.

Goedkope tip: Donderdag na 18.00 uur tickets in de verkoop zijn verlaagd naar € 12 online of € 10 in het museum, en je hebt tot 21:45 om te bekijken.

Houd er rekening mee dat toegang tot speciale tentoonstellingen een paar euro extra kost. Bekijk hier alle toegangsprijzen.

Als je een museumpas hebt, is de ingang duidelijk gemarkeerd met een groepsingangsdeur. (Lees meer over tickets en passen voor musea in Parijs.)

Gun uzelf meer tijd door op donderdagavond langs te komen. Foto: fduk

Kom laat en bespaar op donderdag

Net als het Louvre is Orsay één avond per week tot laat open, in dit geval op donderdag. Van 18:00 tot 21:45 zijn niet alleen de tickets goedkoper (€10-12), maar is de drukte ook minder frequent. Maak indien mogelijk gebruik van de avonduren om de drukte van de rest van de week te vermijden.

Rondleidingen / audiogidsen

Een rondleiding is niet echt nodig, al worden ze op verschillende momenten in het Engels aangeboden voor €5 (zie website).

Een audiogids kan handig zijn om van het ene impressionistische schilderij naar het andere te navigeren. Van Degas-ballerina’s tot de waterlelies van Monet, veel van de werken zijn op zijn minst bekend bij de meeste bezoekers.

Eerste zondagen zijn gratis (en gek)

De eerste zondag van de maand is gratis in Orsay, maar net als het Louvre wordt het te gek. Slechts ter herinnering!

Eten en drinken

Het museum heeft een café en een restaurant (zie hier voor eetgelegenheden). Overweeg een bezoek te brengen aan het chique restaurant van het museum, dat is nagebouwd naar het oorspronkelijke Hotel d’Orsay. In een luxe setting, een voor- en hoofdgerecht of een hoofdgerecht en dessert voor 27 euro of dagschotels voor 23 euro.

Maar echte cheap’s zullen waarschijnlijk wel uit eten en drinken willen. Het gebied achter het Musée d’Orsay strekt zich uit richting St-Germain. De nabijgelegen rue du Bac is ook een permanente straat vol met eetgelegenheden en cafés (bakker Eric Kayser heeft een buitenpost op 18 rue du Bac).

Op zoek naar goedkope accommodatie in de buurt? Bekijk onze lijst met onze favoriete budgethotels in de buurt van het museum.