Trekking Mount Rinjani; Alles wat je moet weten in 2022

Een gids voor trektochten naar Mount Rinjani in 2022

UPDATE AUGUSTUS 2022: Ik was altijd al geïnteresseerd in een trekking van Mount Rinjani, de hoogste berg op het eiland Lombok, sinds ik Indonesië voor het eerst bezocht. In april 2019 deed ik het dus eindelijk. Ik was net klaar met het bouwen van een bibliotheek voor een plattelandsgemeenschap in Bali met onze Mudita Adventures Non-Profit. En na onze 2 weken in Bali reisbeschrijving, waren we op weg naar Lombok om het te vieren. Maar voor we de biertjes konden kraken en in de oceaan konden springen, wilden we het verdienen. Dus schreven 6 vrienden en ik ons in voor een 1 nacht/2 dag trekking van Mount Rinjani tot aan de kraterrand. En het was alle steile heuvels en zweterige spanningen waard.

Om jullie te helpen, heb ik hieronder alle belangrijke Rinjani vragen beantwoord. Gevolgd door een verslag van mijn ervaring met de trekking van Mount Rinjani ook.

Waar ligt de berg Rinjani? En hoe kom ik er?

Mount Rinjani is een vulkaan op het eiland Lombok, in Indonesië. Lombok is het minder bekende kleine broertje van het naastgelegen Bali.

Naar Lombok komen is super eenvoudig, je kunt ofwel een vlucht van 25 minuten nemen vanuit Bali (ruwweg $50 of zo). Of je kunt een 5 uur durende, hobbelige boottocht maken vanuit Bali. Ook kun je nu rechtstreeks naar Lombok vliegen vanuit Singapore en Kuala Lumpur. De meeste mensen komen echter van Bali. Om in Rinjani te komen van ofwel het vliegveld ofwel de bootterminal. Je operator ontmoet je, haalt je op en rijdt je naar 1 van de 2 plaatsen van waaruit je de beklimming van Mount Rinjani begint, Senaru of Sembalun.

Wat is de beste tijd om Mount Rinjani te beklimmen

Het droge seizoen is het beste, van april tot november. Tijdens het regenseizoen (begin januari tot eind maart) zijn de paden eigenlijk gesloten, waardoor het onmogelijk is Mount Rinjani te beklimmen. Ik beklom hem in april en het weer was geweldig, afgezien van het feit dat het op de top vroor. Maar dat is bijna altijd zo.

Hoe hoog is de berg Rinjani? En hoe hoog is de kraterrand van Rinjani?

De top van Mount Rinjani is 3726 meter (12.224 voet). Terwijl de hoogte van Mount Rinjani Crater Rim 2639 m (8.658 voet) bedraagt. Vanaf juni 2019 is het onmogelijk om naar de top van Mount Rinjani te klimmen, omdat een aardbeving en een aardverschuiving de route onbegaanbaar maakten. Maar maak je geen zorgen – de beroemde uitzichten, en de foto’s die je waarschijnlijk van Rinjani gezien hebt, vind je allemaal bij de Kraterrand. Daar kun je dus nog steeds van genieten. Dit is precies wat onze groep deed en het was geweldig.

Hoeveel kost het om de berg Rinjani te bewandelen?

Je kunt ofwel naar de top wandelen (momenteel niet mogelijk door de aardverschuiving), of naar de kraterrand. De tocht naar de top duurt 3 dagen/2 nachten en kost ongeveer $250USD .De tocht naar de kraterrand duurt 2 dagen/1 nacht en kost ongeveer $185USD. Mijn groep boekte bij Ali Trekking, en het kostte ons ongeveer $160, maar we waren met een groep dus was het iets goedkoper.

Is het moeilijk om Mount Rinjani te beklimmen?

Het is niet gemakkelijk! De 3-daagse beklimming van de top is legitiem moeilijk, ik zou zeggen 7/10 voor iemand die in vorm is. Zwaar, maar heel goed mogelijk. De 2-daagse Crater Rim tocht, die wij deden, is nog steeds niet gemakkelijk. Als je matig fit bent, aan sport doet of naar de sportschool gaat, dan kun je beide tochten doen zonder er speciaal voor te trainen. Ben je niet in vorm, dan stel ik voor tot een maand of zo van tevoren te trainen. Elke dag is 6-8 uur wandelen, en het is steil, dus het is geen grapje. Maar als je op reis bent, en je bent actief, schrijf je dan in en doe het. Het is misschien een uitdaging, maar je komt er wel op.

Trekking Mount Rinjani; Mijn 2 dagen/1 nacht ervaring

Na 2 weken vrijwilligerswerk op Bali hadden we gepland om het te vieren met stranden, bier en paradijs op de Gili Eilanden, voor de kust van het eiland Lombok. Maar voor het zover was, wilden we eerst de berg Rinjani naar de kraterrand trekken. We waren met 2 jongens en 4 meisjes, en de afgelopen 2 weken waren niet bepaald perfecte trainingen geweest, waarbij we de kaars aan beide kanten hadden laten branden. Ondanks dat waren we vastbesloten om onze bestemming te bereiken.

Ik had onze Mount Rinjani Crater Rim Trek tocht geboekt bij Ali Trekking, en als onderdeel van dat pakket zouden ze ons op het vliegveld van Lombok oppikken na onze korte hop over van Bali. Vandaar zouden we naar het noorden van het eiland rijden, naar de stad Senaru. Senaru is een van de 2 stadjes van waaruit je je klim kunt beginnen, de andere is Sembalun. Het maakt niet al te veel uit welke je kiest, maar in het algemeen zul je, als je de Crater Rim tocht doet, waarschijnlijk vanuit Senaru beginnen, zoals wij.

De nacht voor de beklimming

De rit van het vliegveld naar Senaru is eigenlijk vrij lang, 3-4 uur, dus mik erop om rond lunchtijd in Lombok te landen. Dan zou je rond 15 uur in Senaru moeten zijn en kun je van de uitzichten genieten. Als je met dezelfde operator gaat als wij, die 2 hotels in Senaru bezit, kun je er de 1 nacht verblijven (in de prijs inbegrepen). Beide hotels zijn behoorlijk, met wifi, warme douches en schitterende uitzichten.

Het begin van de klim

Als je de berg Rinjani beklimt, sta je de volgende ochtend rond 6 uur op en ontbijt je in het hotel, voor je rond 7.30 uur een heel kort ritje van 5 minuten maakt naar het beginpunt van de trekking.

Er valt van hieruit niet al te veel meer te zeggen, behalve dat je rond 8 uur begint en om ongeveer 11.30 uur stopt voor de lunch. Eén ding om echter op te merken, zoals ik hierboven al zei, is dat de hele tocht serieus steil is, en dat begint al meteen zo.

Je hebt echter dragers bij je, dus het enige dat je draagt is een kleine dagrugzak met je water en snacks, de dragers hebben alle tenten, voedsel enz. Als je rond 11 à 12 uur het middenpunt bereikt hebt, stop je voor de lunch. Hier zetten de dragers een klein kookstationnetje op en maken je gebakken noedels of gebakken rijst (met chilisaus, yum!). We eindigden met hier meer dan 90 minuten te chillen, maar je kunt desgewenst sneller op weg gaan als je klaar bent.

De volgende paar uur zijn de laatste stukken bomen, nog steeds steil, en nog steeds zwaar, maar je bent tenminste ondergedoken. Het laatste zetje, je bent nu op zo’n 2500+ meter hoogte, dus minder bomen en meer zonnebrand. De meisjes in onze groep vonden de laatste 1,5 uur een echte uitdaging, dus wees er klaar voor. 3 grote, steile heuvels die nog een hele tijd doorgaan voor je eindelijk de kampeerplaats bereikt.

Het bereiken van de camping voor de nacht

Terwijl de dragers je tenten in elkaar zetten, kun je de laatste 10 minuten van het kamp naar de kraterrand lopen, en je ziet waarom zo veel mensen deze epische wandeling maken. Het is er gewoon schitterend. Voor ons was de krater nogal bewolkt, zodat we die ansichtkaartfoto niet kregen, (pas de volgende ochtend), maar de wolken maken vanuit het kamp het meest verbazingwekkende natuurtafereel.

Nadat je de uitzichten op de vulkaan hebt opgepeuzeld, kom je terug in het kamp en ontspan je. Het is waarschijnlijk nog maar ongeveer 16.00 uur, met het avondeten rond 18.30 uur. Dus klets wat met je groep, bekijk het uitzicht en ontspan je. Ik wou dat we een fles drank gekocht hadden, er is iets met kamperen en sterke alcohol dat een geweldige mix maakt, maar helaas deden we dat niet. Toch was het zitten boven de wolken, na een prachtige wandeling, hoe dan ook een heerlijke avond. Onze gidsen onthulden zelfs voor ons elk een flesje Bintang bier na het eten, wat een welkome attentie was.

Eén woord van waarschuwing echter, zodra de zon onder is, wordt het VRIJDAG. Als bijna 0 graden vriezen. Neem dus wollige mutsen, handschoenen, thermokleding en een dikke jas mee. Je zult het nodig hebben. Veel van onze groep hadden het ’s nachts erg koud en hadden moeite om te slapen. De dragers brengen fatsoenlijke matrassen en ok slaapzakken, dus geen drama daar, het is alleen de juiste kleding die je mee moet nemen.

De volgende morgen

Na een kille nacht word je wakker voor een ontbijt om 7 uur. Sommige mensen worden wakker om de zonsopgang op de vulkaan te zien. Maar de zon komt niet onder de juiste hoek op, dus ik zou persoonlijk de moeite niet nemen. Dat gezegd hebbende, ga absoluut eerst naar de Crater Rim als je toch wakker wordt, de wolken hebben zich gewoonlijk nog niet gevormd en je krijgt een kristalhelder uitzicht over de hele rand. Het is er prachtig. Een plekje voor het ontbijt, en je begint rond 8 uur aan je afdaling.

Als alles goed is, ben je rond een uur of 11 aan de lunch toe. We besloten de dragers te zeggen de lunch over te slaan, zodat we snel naar beneden konden en naar Gili T konden. Ik raad je aan hetzelfde te doen. En zo waren we tegen ongeveer 13.00 uur aan de voet van de berg. Vandaar werden we afgezet naar de haven bij de Gili eilanden. Een rit van 1,5 uur en we regelden een privé boot om ons naar Gili T te brengen. Tegen 17 uur zaten we aan de smoothie bowls en cocktails. Dat is nog eens efficiëntie!

Laatste gedachten over de trekking van Mount Rinjani in Lombok

De trekking van Mount Rinjani was echt de moeite waard, en het maakte onze tijd in de Gilis nog specialer. Hoewel het niet helemaal een van de zeven toppen is, is het toch een hele wandeling. Het is jammer dat de top gesloten is, maar de Crater Rim is spectaculair en stelt je toch in staat je voor de wandeling flink in te spannen. Onze reisorganisator was geweldig, hij was goed geprijsd, gemakkelijk in de omgang, sprak Engels en was snel met het beantwoorden van e-mails en vragen in de aanloop naar de reis, dus dank aan AliTrekking.com.

Komt de tocht op de lijst van 25 mooiste wandelingen ter wereld? Niet helemaal. Ik zou zeggen dat het de op één na beste beklimming in Indonesië is, waarbij Puncak Jaya de titel opeist.