Trouwen in Thailand. Mijn bruiloft in Chiang Mai. WE DID IT!

Trouwen in Thailand. Mijn bruiloft in Chiang Mai. WE DID IT!

WE DID IT! Na 10 jaar samenzijn zijn Jaa en ik eindelijk getrouwd. En we deden het in Thailand’s noordelijke juweeltje, Chiang Mai. Wat een dag werd het. Als je geïnteresseerd bent in hoe het allemaal in zijn werk ging, of als je erover denkt om in Chiang Mai, of waar dan ook in Thailand, te trouwen, zou dit jullie moeten helpen bij het nemen van enkele grote beslissingen. Inclusief de trouwkosten in Thailand! Bekijk het maar eens…

Trouwen in Thailand bleek voor ons zo’n geweldige beslissing. Thailand is het land dat mijn leven heeft veranderd. Het is waar ik voor het eerst vanuit Ierland naartoe vloog om dit vreemde ‘blogger/geld verdienen-online’ leven te beginnen. Ik gaf er Engelse les, studeerde er de Thaise taal, en toen ik voor het eerst echt geld kon verdienen met mijn blog, vloog ik erheen terug met de dromen van een nieuw leven.

Beslissingen Beslissingen

Mijn (nu) vrouw en ik hadden overwogen om elders te trouwen. Een bruiloft op een bestemming. Griekenland misschien? Of Spanje? Of zelfs thuis in Ierland. Maar uiteindelijk was onze bruiloft in Chiang Mai alles wat we hoopten dat het zou zijn. Prachtige omgeving, heerlijk weer, grote waarde, en herinneringen voor het leven. Ik kan het niet genoeg aanbevelen, vooral trouwen in Chiang Mai, boven alle andere plaatsen in Thailand.

Ik wilde er om een paar redenen over bloggen. Ten eerste wil ik terugdenken aan al het harde werk en de planning die erin ging (hoewel dat vooral mijn Chiang Mai wedding planner was, ons zaalteam bij Chiang’s Mai’s beste trouwlocatie, en mijn vrouw die dat deed!) maar ook om ieder ander te helpen die overweegt in Thailand te trouwen als buitenlander, of als Thai. Van de planning, hoeveel het kost, tot de beste manieren om het te organiseren. Dus laten we eens kijken.

Trouwen in Thailand; Het denkproces

Nou, trouwen in Thailand, of waar dan ook, vanaf maart 2020 tot heden, is lastig geweest. Covid heeft geen eind aan problemen veroorzaakt, waarvan vele ernstiger waren dan afgelaste bruiloften. En dat is ons inderdaad overkomen.

Oorspronkelijk hadden we in december 2020 in Thailand willen trouwen. COVID betekende dat we het verschoven naar februari/maart 2021. Toen nog meer Covid (en de kleine kwestie dat ik over de Atlantische Oceaan roeide) betekende dat we het een derde en laatste keer uitstelden tot 18 december 2021. Deze keer zouden we doorgaan ongeacht de Covid-regels. Zelfs als het betekende dat alleen Jaa en ik er zouden zijn!

Dus waarom trouwen in Thailand?

Nou, om te beginnen is Jaa Thais. En ik woon in Thailand. Dus trouwen in Thailand stond voor ons altijd al vast. En naast die voor de hand liggende redenen is het ook een geweldige bestemming om te trouwen, op welke manier dan ook. Waarom? Het is misschien wel de helft goedkoper (of waarschijnlijk zelfs minder?) dan een bruiloft in Europa. Daarover later meer. Het weer is goed, vooral in de Thaise winter. Het eten is geweldig en de sfeer voelde aan als bijzonder.

Dus hoewel we ook overwogen om in Griekenland en Bali te trouwen, besloten we door te gaan met Thailand. Hoewel geen standaard Thaise strandbruiloft. In plaats daarvan zou onze bruiloft plaatsvinden in Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Naar mijn mening de beste plek ter wereld!

Waarom kiezen voor trouwen in Chiang Mai?

Dus toen we eenmaal voor Thailand hadden gekozen, moesten we kiezen tussen een paar plaatsen in Thailand om de ceremonie te houden. De belangrijkste keuzes zijn Bangkok (waar we al 8 of 9 jaar gevestigd zijn), een strandbruiloft in het zuiden (onder andere Krabi/Phuket/Koh Samui), of Chiang Mai, waar we ons droomhuis aan het bouwen zijn.

Persoonlijk houd ik om een heleboel redenen van het noorden van Thailand. Maar kiezen om daar te trouwen was voor mij een eenvoudige keuze. Om te beginnen is het weer in Chiang Mai in de winter van Thailand heerlijk. Temperaturen van 25 graden (77 fahrenheit), terwijl het in het zuiden 20 graden warmer kan zijn. Auw!

Dus de gedachte om ergens anders in Thailand een pak te dragen zou een marteling zijn. We willen genieten van onze dag, dus drijfnat van het zweet zijn in onze pakken heeft me echt afgeschrikt van trouwen op het strand in het zuiden.

Door dat te combineren met de bergen in het noorden, EN de prijs-kwaliteitverhouding, konden we een geweldige dag hebben, gekleed in ons droomthema, met frisse lucht in de bergen, we konden een luxe dag hebben zonder de bank te breken. En dat alles zonder de gekke Thaise hitte. Dus Chiang Mai werd het.

Waar trouwen in Chiang Mai?

We hadden dus besloten te trouwen in Chiang Mai. Het was gemakkelijk voor Jaa’s familie om erbij te zijn, want vliegen van waar dan ook in Thailand naar Chiang Mai is als op een bus stappen. De hele dag door vluchten van 10 tot 20 dollar. Dat betekende ook dat ALS mensen tijdens al die COVID-gekte aan mijn kant naar Thailand konden komen, ze naar Bangkok konden vliegen en gemakkelijk op een supergoedkope vlucht konden stappen naar Chiang Mai, slechts een uurtje of wat verderop.

Maar waar in Chiang Mai zouden we moeten trouwen? Jaa en ik begonnen veel onderzoek te doen naar de perfecte locatie voor een bruiloft in Chiang Mai en na maanden van onderzoek en rondrijden in de stad op mijn scooter om elke plek te bekijken, kwam onze shortlist uit op 4 opties (naar mijn mening zijn dit de 4 beste opties om te trouwen in Chiang Mai):

  • Anantara Chiang Mai Resort
  • 137 Zuilen Huis Chiang Mai
  • Na Nirand romantisch boetiekresort
  • The Heritage House & Garden

Ze zijn alle 4 prachtig, maar uiteindelijk was er maar één winnaar. Dit is hoe het denkproces verliep:

Anantara: Prachtig hotel en locatie in Chiang Mai. Maar de trouwpakketten lagen echt vast. Je moest van al hun diensten gebruik maken, en ze waren super duur, en niet flexibel. Er was weinig te kiezen. Ook konden er andere bruiloften zijn op dezelfde dag als de jouwe (manier om het speciale gevoel weg te nemen!).

Het voelde nogal formeel aan. Het zou niet de boutique, aangepaste, persoonlijke ervaring zijn die we wilden. EN het zou net zo duur zijn (zo niet duurder!) dan trouwen in Europa. Het hotel zou natuurlijk ook vol zitten met andere gasten, dus dat voelde een beetje vreemd. En als we wilden dat onze vrienden en familie ter plaatse bij ons bleven, dan is dat 300 dollar of zo voor eenvoudige kamers. Dus ja – te duur, en het zou een algemene bruiloft worden. Mooi, maar niet uniek. Dus het was een nee.

137 Zuilen Huis Chiang Mai: Prachtig hotel. Maar SERIEUS duur. We zouden gebruik moeten maken van al hun diensten, zoals het Anantara en ook die waren weer super prijzig. Ook zouden er weer veel andere gasten in het hotel zijn, zodat het niet zou aanvoelen als een persoonlijke, intieme gebeurtenis. Dat gezegd hebbende, als je met gek geld gaat smijten, is 137 Pillars prachtig. Maar het is niet het privé-evenement dat we wilden, dus sloegen we het over.

Na Nirand romantisch boetiekresort: Uiteindelijk onze tweede keus. Prachtige locatie aan het water. Een stuk betaalbaarder dan 137 Pillars en Anantara, maar nogmaals, er zijn veel andere hotelgasten die eten, drinken enz. terwijl onze speciale dag in volle gang is. Dus niet helemaal wat we wilden.

The Heritage House & Garden:

En toen kwam het Erfgoedhuis en de Tuin. Wauw. Het ligt ongeveer 20 minuten buiten het centrum van Chiang Mai, op een prachtige locatie, in de jungle/bergen, maar toch echt gemakkelijk bereikbaar voor de stad. Zodra Jaa en ik hier aankwamen, wisten we dat dit DE plek was.

De architectuur is als een Europees landhuis. Er zijn zo’n 10 kamers op het terrein, dus je kunt de hele plek voor jezelf en je bruiloftsfeest boeken. Je kunt al je eigen onafhankelijke dienstverleners gebruiken voor video, eten, make-up wat dan ook. Het is mooi, persoonlijk, boetiek, en gewoon perfect. Toen lieten Patty en Vince, de eigenaars, ons foto’s zien van eerdere bruiloften daar, en we waren klaar. Het is spectaculair. Het is persoonlijk. En ze geven om je. EN het is waanzinnig goed geprijsd. Het was niet alleen de beste optie, maar ook de goedkoopste. Ik denk dat je dat een win-win kunt noemen! Dus ja, we schreven onze datum in, tekenden het contract en we waren klaar. Bedankt Patty en Vince!

Een Chiang Mai Wedding Planner gebruiken, of niet?

In Ierland, toen ik opgroeide, leken weddingplanners een ‘rijkelui ding’ te zijn. En zo ben ik niet opgegroeid! Dus het voelde een beetje raar om het zelfs maar te overwegen. Ik vroeg op mijn Instagram of mensen vonden dat ik het moest doen, en ik was geschokt dat iedereen ja zei! Maar goed, om een lang verhaal kort te maken, ik onderzocht Chiang Mai wedding planners en nadat ik met allemaal contact had opgenomen, sprong er één uit, Marry And More.

Ik zou een hele blogpost kunnen schrijven over Toey en haar team, maar ze waren in alles AMAZING. En ze creëerden zo’n mooie dag voor een betaalbare prijs. Ik kan hen niet genoeg bedanken. Als je op zoek bent naar een weddingplanner in Chiang Mai, dan zijn Toey en Marry and More jouw team. Geloof me! Dank je wel Toey!

Ons Thailand Wedding Planning Proces en Budget

We hadden onze Chiang Mai trouwlocatie en onze Chiang Mai trouwplanner bijna een jaar voor onze oorspronkelijke datum van december 2020 gekozen, dus het voelde alsof onze planning en besprekingen al een eeuwigheid aan de gang waren tegen de tijd dat onze datum van 18 december 2021 in zicht kwam. En eigenlijk hadden we toen al zo’n 20 maanden gepraat!

De planning was, om heel eerlijk te zijn, eigenlijk super gemakkelijk en relaxed. Allemaal dankzij Patty en het team van de Heritage, en Toey, onze weddingplanner.

Ik had gehoord hoe stressvol het was om een bruiloft te plannen. Over uit de hand lopende kosten. Over bridezilla’s en problemen met uitgebreide families. Trouwen in Chiang Mai, Thailand, met het team dat we gekozen hadden, betekende dat we niets van dat alles hadden. En ik voelde me helemaal niet gestrest tot de dag zelf (en dat kwam vooral door de angst voor de openbare eerste dans!).

De planning

Het Erfgoedhuis en de Tuin hebben een perfecte indeling voor een bruiloft. Ze hebben ‘het grote huis’, een landhuisstijl, waar de bruid en bruidegom en het huwelijksfeest allemaal de nacht voor en de nacht van de bruiloft kunnen verblijven. Aan de voorkant is de natuurlijke ruimte voor het diner en de drankjes. Een mooi gazon, omgeven door bomen, met ruimte voor kermisverlichting, bloemen, live muziek.

Daarnaast is een prachtige villa die ideaal is voor het eigenlijke gangpad en de ceremonie, en ruimte voor foto’s. Het is bijna alsof het letterlijk ontworpen is om bruiloften te ontvangen. In dat opzicht was de planning dus gemakkelijk. Het was zo duidelijk hoe je het het beste kon organiseren voor de wow-factor. Dus deden we precies dat.

We boekten ook de hele locatie voor 2 nachten – dat waren 4 villa’s (ongeveer 140 dollar per kamer) plus het grote huis. En dan kon de zaal comfortabel tot 200 mensen herbergen, hoewel we oorspronkelijk 120 mensen hadden gepland, wat vanwege Covid werd teruggebracht tot 70 of zo.

Budget en logistiek; Onze bruiloft in Thailand kost!

De gemiddelde kosten van een bruiloft in het VK en Ierland zijn 28KGBP ($38k USD), dus dit was minder dan de helft. De gemiddelde kosten van een bruiloft in de VS zijn ongeveer $30kUSD. Dus hoeveel kost een bruiloft in Thailand?

Toen we alles met Heritage House hadden geregeld, gingen we met onze weddingplanner, Toey, om de tafel zitten en bespraken onze opties.

Eten, drinken, verlichting, bloemen, MC’s, haar en make-up, audio/visueel etc etc. Ik denk dat hier normaal gesproken de stress optreedt. Maar voor ons was dat allemaal geregeld. Ik vertelde Toey dat vanwege het feit dat ik tegelijkertijd mijn huis bouw, het budget niet al te flexibel was. En als het mogelijk is, willen we A, B en C MAAR ons budget zat vast op 500k THB ($15kUSD ongeveer). Ik was benieuwd wat er met zo’n groot budget hier in Thailand mogelijk was.

Toey was ervan overtuigd dat het haar zou lukken. Vanaf dat moment sneed ze alles aan en minimaliseerde onze kosten waar ze kon. Ze gaf ons overal opties voor. En ik hoefde zelden ergens nee tegen te zeggen. Ik was behoorlijk geschokt door de waarde van alles. Lang verhaal kort? We hadden een heel video- en fotografieteam, we hadden een sterk kwartier, we hadden een geweldige tweetalige MC, we hadden feeënverlichting, 5* eten, drinken, canapes, personeel en obers van 20+ mensen. En we kwamen ruim ONDER het budget. KRANKZINNIG.

Ik raad dus zeker aan om in Chiang Mai, Thailand te trouwen en als je een high-end bruiloft wilt, persoonlijk, intiem en mooi, maar voor een nauwelijks geloofwaardige prijs, maak dan gerust gebruik van mijn locatie en planner. Je zult niet teleurgesteld worden!

De trouwdag zelf

De dag was aangebroken. En er was niet één probleem, één kwestie of één hik geweest. Patty van de Heritage deed alle planning met Toey, en we hadden er nauwelijks last van. De gedachte om alle logistiek en operaties zelf te moeten doen, wow. Ik heb enorm veel respect voor iedereen die dat doet. Het moet waanzinnig zijn. Vooral op de dag zelf. Doordat Patty van onze locatie alles regelde, samen met Toey, onze planner, konden we gewoon genieten. Het in ons opnemen.

Onze planning voor de trouwdag

Het schema van de dag was eenvoudig. Onze weddingplanner hielp, maar het is vrij standaard om eerlijk te zijn, en terugkijkend werkte het vrij goed:

  • Voor 15.00 uur: We hadden onze beste vrienden en familie van de avond ervoor in de verschillende villa’s op de locatie laten logeren. We hadden dus de hele ochtend samen. Het was gezellig. We deden een work-out om de zenuwen te kalmeren, groepsontbijt, paar glazen champagne om op te warmen, en begonnen ons klaar te maken. De meisjes in het ene deel van het grote huis, en de jongens in het andere.
  • 15.00-4.00 uur: De mensen beginnen aan te komen, drankjes, hapjes enz. worden aan iedereen uitgedeeld om zich te mengen.
  • 16.00-5.00 uur: Mensen gaan zitten, de eigenlijke huwelijksceremonie + foto’s
  • 18.00-8.00 uur: Diner + toespraken
  • 20.00-11.00 uur: Eerste dans, DJ, drankjes, diner, late night drinks voor de kemphanen.

Aankomsten

Vanaf het moment dat de mensen begonnen aan te komen, ervoer ik de eerste zenuwen van de hele ervaring. En het kwam uit het niets, om eerlijk te zijn. Met Patty van The Heritage House en alles gedekt, hoefde ik me nauwelijks zorgen te maken over het opzetten van alles. En Toey van Marry and More had in de weken ervoor al het back-up werk gedaan, en op de dag zelf was het personeel er helemaal klaar voor.

Over personeel gesproken, ik weet niet hoe het is om in Europa of de VS te trouwen, maar er was overal personeel. Ik heb niet precies geteld, maar van de Hertigae moet het zaalpersoneel meer dan 20 man geweest zijn? Daar leek het zeker op. En vanuit het perspectief van mijn weddingplanner misschien nog eens 20? Hoe dan ook, het liep als een trein. Mijn naaste gasten waren er al en kletsten wat, terwijl de andere ongeveer 50 mensen arriveerden.

Onze huwelijkswijn!

Een kleine kanttekening: alle wijn van onze bruiloft in Thailand was eigenlijk MADE IN THAILAND! Omdat Thailand zoveel voor me betekent, wilde ik echt alles van lokale herkomst. Dus gingen Jaa en ik op wijnproeverij naar Hua Hin, aan de kust van Thailand. We ontdekten Monsoon Valley. De meeste mensen weten niet dat Thailand kwaliteitswijn produceert, maar het is waar! Sindsdien winnen ze wereldwijde prijzen.

Hierdoor konden we niet alleen alles op onze bruiloft binnenlands geproduceerd houden, maar het was ook een geweldige herinnering voor ons weekend samen in Hua Hin. En met de krankzinnige invoerbelastingen op wijn in Thailand hield het onze kosten laag. En bovenal was het heerlijk. Als je ooit in Hua Hin bent, ga er dan eens kijken, echt een gave dagtocht. En als je wijn nodig hebt voor je bruiloft in Thailand, kijk dan eens bij deze jongens. Het is een cool tintje om lokale wijn te hebben van de bestemming van je bruiloft, vind ik.

De ceremonie

Omdat we een multiculturele relatie hebben, betekent trouwen in Thailand dat je moet kiezen voor een thaise bruiloft, een westerse bruiloft, of allebei. We hebben hier lang over nagedacht, maar omdat Jaa cultureel boeddhistisch is (op zijn best!), sprak een traditionele Thaise bruiloft niet echt aan. Ik ben ook niet gelovig, dus een kerkelijk huwelijk of iets dergelijks was uitgesloten. We kozen voor een westerse, niet-confessionele ceremonie. Compleet met een tweetalige MC.

Omdat het ‘winter’ was in Chiang Mai, konden we onze buitenceremonie houden met de garantie van mooi weer, geen regen, en niet te heet. We stelden de ongeveer 60 stoelen op voor onze gasten, en hadden de traditionele opstelling van de bruidsjonkers en het bruidspaar vooraan in de rij. Ik wachtte daar om (hopelijk!) Jaa met haar vader te zien verschijnen, en dan zou hij met haar het gangpad aflopen, haar aan mij overhandigen, en de geloften zouden beginnen. En het was prachtig.

We hadden enkele traditionele geloften, maar de meeste hadden we zelf geschreven. En het was moeilijk om ze hardop uit te spreken. Ik was binnen ongeveer 20 seconden in tranen! Godzijdank ging ik als eerste, ik was al een puinhoop. Als ik als tweede was gegaan, weet ik niet of ik zelfs had kunnen blijven staan! Jaa’s gelofte raakte echt, zozeer zelfs dat ik haar vergaf na haar grapje aan de hele menigte dat ik voortijdig grijs ging. Bedankt babe!

Zoals bij de meeste bruiloften duurt de eigenlijke ceremonie, ondanks alle planning, stress en kosten, niet zo lang. We liepen onze traditionele gang door het gangpad, waarna de fotograaf ons in verschillende groepen op de foto zette. Onze gasten konden zich blijven mengen (dat betekent natuurlijk champagne drinken), terwijl ze in en uit andere foto’s werden getrokken.

De zon ging onder, het licht was prachtig en de energie was perfect. We hadden ons niets meer kunnen wensen.

Diner, toespraken en drankjes

Terwijl de zon onderging, werd de dinerruimte ingericht. Er was een boogje voor enkele mensen om ons te verwelkomen bij ons eerste diner als man en vrouw, vonken en al, we kwamen daar doorheen en gingen aan de hoofdtafel zitten. Vanaf hier was het een heerlijke avond. Heerlijk eten (veggie natuurlijk!) dat vooral in Thaise stijl was. Tijdens het diner hadden we de toespraken van mij, mijn moeder, Jaa’s vader en mijn 3 beste mannen – Anthony, Duff en Paul.

Ik had echt moeite om een ‘getuige’ aan te wijzen. Ik ben niet iemand die zich emotioneel openstelt bij vrienden, behalve bij deze 3. Dus het beste is om ze alle drie te hebben! Ik hou van jullie jongens, bedankt voor de toespraken, het misbruik en de liefde. Op 20+ jaar meer herinneringen samen ook!

Eerste dans, snijdtaart & Party time

En we waren bijna klaar. De DJ stond klaar met de deuntjes, maar eerst moest de taart worden aangesneden. Overal een big deal, en nog meer in Thailand! Na de taart, was onze eerste dans. En eerlijk gezegd was ik daar zenuwachtiger voor dan voor de rest van de dag bij elkaar. Ik had mijn vrienden gesmeekt om mee te doen zodra ik ze naar de vloer wenkte. Ik hield het ongeveer 30 seconden solo vol, met alle ogen op ons gericht, voordat ik me met wanhopige ogen omdraaide om hen op de vloer te verwelkomen.

Een fractie van een seconde pauze om me te plagen. Aaagh. En toen kwamen ze erbij. Niet grappig jongens! De drank vloeide, de muziek schalde, we dansten en kletsten en lachten tot in de kleine uurtjes. Een herinnering voor het leven. Iedereen bedankt.

Laatste gedachten over trouwen in Thailand en onze bruiloft in Chiang Mai

Nou, niet zeker wat ik kan zeggen. Het was alles wat ik had gehoopt, en waar ik me zorgen over maakte! De dag verliep zo soepel, en ik voel me zo schatplichtig aan iedereen die de moeite nam om te komen. Allemaal heel erg bedankt. Ik weet dat het huwelijk tegenwoordig bijna uit de mode lijkt, maar ik heb geen tijd voor die onzin. Het kan een mooie viering van liefde zijn. Een momentopname in de tijd. Puur geluk. Positieve energie en goede vibraties. Zonder twijfel hadden we dat. En ik ben er zo dankbaar voor.

En tot slot een dankwoord aan zowel het Heritage House als Marry and More. Een betere locatie en weddingplanner had ik me nooit kunnen wensen. Jullie zijn absolute winnaars. Dat is voor het waarmaken van onze dromen.

En aan iedereen die dit leest, bedankt dat jullie de tijd hebben genomen om onze mooie dag te delen. Jij ook veel geluk!