Vaticaanstad bezoeken; Hoeveel is het, wat te zien enz.

Vaticaanstad bezoeken; ALLES wat je moet weten

Hier is er een voor de tellers van de county’s (mij inbegrepen!). Als je Vaticaanstad in Rome bezoekt, bezoek je het kleinste land ter wereld (ja Het Vaticaan is een land!). Maar er zijn een paar leuke manieren om het Vaticaan te bezoeken, en een paar niet-zo-leuke manieren. Ik heb Vaticaanstad nu drie keer bezocht, dus ik hoop dat ik jullie kan helpen de juiste keuzes te maken bij je bezoek!

De Vaticaanse stad heeft slechts 800 inwoners en een landoppervlak van 0.44sq km. Het Vaticaan is de thuisbasis van de Paus, het hoofd van de Katholieke Kerk, en het is het onbetwiste centrum van het katholieke geloof, dus verwacht grote drukte als je er aankomt. Vooral tijdens Pasen.

Maak je echter geen zorgen. Hoewel Vaticaanstad een soevereine staat is heb je je paspoort niet nodig om er binnen te gaan. Er is geen paspoortstempel en geen ‘grens’ tussen Rome en het Vaticaan. Laten we dus eens kijken naar een bezoek aan Vaticaanstad, en alles wat je moet weten voor je gaat:

Als je Vaticaanstad bezoekt, zijn hier een paar dingen om te onthouden:

Moet je een rondreis naar Vaticaanstad boeken?

De gouden vraag. Zoals ik al zei, ben ik hier 3 keer geweest. In verschillende fasen van mijn leven. Als blut rugzaktoerist die door Europa reisde. Dan ouder met vrienden, en tenslotte met mijn vrouw op vakantie. De eerste keer dat ik kwam, boekte ik geen rondreis. De 2e keer boekte ik een gewone rondleiding door Vaticaanstad. En de 3e, meest recente keer, boekte ik een ‘early-bird’ tour die ons toegang gaf tot de Sixtijnse Kapel VOORDAT de drukte er was!

Moet je dus een rondleiding boeken? Ja. Tenzij je een super krap budget hebt, net als bij een bezoek aan het Colosseum, is het boeken van een rondleiding door Vaticaanstad beter. Je slaat de rij over, je krijgt een deskundige gids, je mist geen van de hoogtepunten, en het is veel efficiënter met je tijd om te gaan.

Welke rondleiding moet je boeken? 100% wil je de vroege (of late) toegang zonder de drukte. Dan de rondleiding die je ook snel toegang geeft tot de musea, een rondleiding daar, en het beklimmen van de Koepel. Dat is perfect.

Vaticaanstad Dress Code:

VROUWEN:

Geen schouders, decolleté, of knieën. Het is duidelijk een religieus centrum, dus ook al volgen we de religie niet, we moeten degenen die dat wel doen respecteren.

GIJS:

Geen kniekappen, lange korte broeken zijn ok, ook geen hemdjes. Neem desnoods iets mee om te bedekken, alleen voor je Vaticaanbezoek. Als je het Vaticaan in de zomer bezoekt, wordt het in Rome superheet, maar dat betekent niet dat je in een vest en korte broek mag lopen!

WAT TE ZIEN IN HET VATICAAN:

Er zijn in wezen 3 hoofddingen te zien in het Vaticaan, die je niet mag missen:

1) Sint-Pietersbasiliek:

Dit is DE kerk van het Vaticaan. Het is de grootste van Italië en als je hier geweest bent, zul je niet de behoefte voelen om in je leven nog veel meer kerken te bezoeken, althans niet als toerist! Het is het centrum van de Katholieke Kerk en een Icoon van het katholicisme.

St Peter’s Basilica Ticket Toegangsprijs:

Wat meer is, is dat het GRATIS is! Het handige werk van Michelangelo (niet de schildpad) is overal te zien. Ik raad je aan een paar audiogidsen voor je smartphone te downloaden om de stukken te kunnen onderscheiden.

2) Sint-Pieterskoepel

Als je staat te popelen om de ‘sleutelvorm’ te zien waarop het balkon van de paus beroemd is, dan moet je de Sint-Pieterskoepel beklimmen.

St Peter’s Dome Ticket Toegangsprijs:

Het is 5 euro ($ 6) voor de trappen of 7 euro ($ 8,50) voor de lift (die je toch maar tot halverwege brengt). Eenmaal op de top is het uitzicht over Rome spectaculair. En je krijgt een goed uitzicht op de beroemde Vaticaanse binnenplaats, het Sint-Pietersplein

TOP-TIP: Er vertrekken dagelijks om 14.15 uur gratis rondleidingen van 90 minuten vanaf de Tourist Information!

3) De Sixtijnse Kapel:

Wauw, gewoon wauw. Wereldberoemd en terecht. Het haalt niet helemaal de lijst van nieuwe wereldwonderen, maar het kan er niet ver achter liggen. Foto’s zijn helaas niet toegestaan, al lukte het me er stiekem eentje te maken (zonder flits) met mijn iPhone. Deze plek beneemt je de adem. Het staat in het Vaticaans Museum en hoewel het hele complex vol interessante kunstwerken is, is de grote trekpleister duidelijk de Kapel.

Sistinekapel Ticket Toegangsprijs:

Het kost 16 Euro/$20 om binnen te komen (halve prijs voor studenten). Het is misschien duur, maar deze jongens nee ze houden een echte topper vast. Geniet van Michelangelo op zijn mooist.

Bonus Stops

 1. Je kunt ook de Vaticaanse tuinen bezoeken (12 Euro). Maar dit MOET vooraf geboekt worden.
 2. En de Vaticaanse Musea zijn ter plaatse en ook elke dag open (€17/$20 ongeveer).

TIPS VOOR EEN BEZOEK AAN HET VATICAAN

 • Vaticaanstad bezoeken is geen aangelegenheid van een hele dag. In feite kun je het zelfs in minder dan een halve dag doen. Wijs dus ofwel de ochtend, ofwel de middag toe voor je bezoek aan het Vaticaan.
 • Wil je grote rijen vermijden, probeer er dan vóór 10 uur ’s morgens, of na 15 uur ’s middags te zijn. Vroeger is over het algemeen beter.
 • Rond lunchtijd, in het hoogseizoen, sta je meer dan een uur te wachten om door de beveiliging te komen en er is maar weinig schaduw, wees gewaarschuwd!
 • Neem een (lege) waterfles mee, er zijn overal fonteintjes.

Interessante feiten over Vaticaanstad

 • Wist je dat het Vaticaan het hoogste misdaadcijfer heeft van alle landen ter wereld?! Het is wel een beetje misleidend, want door de geringe bevolking, en het hoge percentage zakkenrollers, is het misdaadcijfer door het dak, gebaseerd op een basis per hoofd van de bevolking. Het is meer een statistische techniciteit om eerlijk te zijn. Ik denk niet dat je iets zult claimen op je reisverzekering, maak je geen zorgen!
 • Vaticaanstad is het enige land ter wereld waar je een geldautomaat in het Latijn kunt gebruiken.
 • Euro’s uit Vaticaanstad zijn door hun zeldzaamheid meer waard dan ze werkelijk waard zijn (begrijp je wat ik bedoel?). Bewaar ze dus!

FAQS over een bezoek aan Vaticaanstad

Waar ligt Vaticaanstad?

Vaticaanstad (ook bekend als de Heilige Stoel) is een stadstaat. Het is een onafhankelijk land BINNEN Rome, Italië. Het is de wereldlijke zetel van de Paus, het hoofd van de Katholieke Kerk. Het Vaticaan is ook officieel het kleinste land ter wereld (niet te verwarren met Nauru, het LAAGST BEZOCHTE land ter wereld). De natie werd in 1929 officieel gevormd door het nieuwe Koninkrijk Italië.

Waar ligt Vaticaanstad?

Vaticaanstad ligt binnen het centrum van Rome. Je ziet op de kaart hieronder dat het ongeveer een uur lopen is van het Colosseum van Rome, een van de zeven wereldwonderen.

Wat is het inwonertal van Vaticaanstad?

Het aantal inwoners van Vaticaanstad is slechts 821! Hoewel er met personeel enz. elke dag zo’n 3000 mensen arriveren.

Hoe groot is Vaticaanstad?

Het kleinste land ter wereld, weet je nog? Het heeft een landmassa van slechts 0.44 vierkante km, kleiner dan sommige moderne winkelcentra!

Hoort het Vaticaan bij de EU, of bij Italië?

Vaticaanstad maakt GEEN deel uit van de EU. En, als onafhankelijk land, is het ook geen deel van Italië, hoewel het door Italië omringd is. De grens met Italië is open, en het functioneert als deel van Schengen. Er zijn geen visa nodig.

Openingstijden Vaticaanstad

Vaticaanstad, als land, gaat niet echt dicht. De toeristische attracties echter wel:

 • Sint Pieter’s Basillica en Koepel: 7.00 tot 19.00 uur
 • De Vaticaanse Musea: 7.00 tot 16.00 uur. Gesloten op zondag

Hoe kom je van Rome naar Vaticaanstad?

Omdat het in het centrum van Rome ligt, is het heel gemakkelijk te bereiken. Persoonlijk houd ik ervan in steden te wandelen als ik er aankom, dus doe ik precies dat. De wandeling vanaf Piazza Venezia is bijzonder mooi.

Taxi’s, bus, en de metro brengen je echter allemaal tot in het Vaticaan zelf.

 • Stap op metrolijn A naar ‘Ottaviano, S. Pietro, Musei Vaticani’ voor de Musea en St. Pieter.
 • Of met tram #19 naar ‘piazza del Risorgimento’.
 • Of met bus #64 vanuit Centraal Rome
 • OPMERKING: De beste, gemakkelijkste en goedkoopste manier is beslist met de Metro.

Vaticaanstad binnengaan doe je via 1 van de 2 plaatsen, ofwel via de Vaticaanse Musea, ofwel via de Sint-Pietersbasiliek, beide zijn prima. Maak je geen zorgen.

Kan ik de Paus zien als ik het Vaticaan bezoek?

Misschien. Als je geluk hebt. Of als je het goed plant. Hij geeft elke zondag om 12 uur een zegen vanuit zijn appartement in het Vaticaan (verwacht drukte).

Hoewel hij in de zomer hetzelfde doet, maar niet in het Vaticaan. Dat is in zijn zomerverblijf in Castel Gandolfo (20 minuten buiten Rome). Hij doet ook iets dergelijks op woensdagen om 10.30 uur. Je hebt er wel een (gratis) kaartje voor nodig. Te reserveren ofwel bij de Sint Pieter de dag tevoren (op dinsdag) of vraag je hotel om hulp.

Beste tijd om Vaticaanstad te bezoeken?

Het hele jaar door is prima. De zomer in Europa is hoogseizoen, dus verwacht SERIEUZE drukte, vooral op de dagen dat de paus er is.

Het beste wat je kunt doen is om 5.30 uur opstaan, en om 7.00 uur bij de poorten van het Vaticaan zijn als ze opengaan.

Hoeveel kost het om Vaticaanstad binnen te gaan

Om de Vaticaanse stad zelf binnen te gaan, gratis.

En ook GRATIS om de Sint-Petrusbasiliek binnen te gaan.

Maar voor de Sixtijnse Kapel ($20) en de Koepel ($6) moet betaald worden. Hetzelfde voor de musea (€17/$20 ongeveer) en de tuinen. Zoals er ook zijn bij langere rondleidingen (30 Euro).

Totale prijs voor één persoon om het Vaticaan te bezoeken de Sixtijnse Kapel te zien, de Koepel te beklimmen, en de musea te bezoeken ZONDER rondleiding? Ongeveer $ 50.

Hoe lang moet je in Vaticaanstad doorbrengen?

Ik heb een korte aandachtsspanne, dus 2 uur of zo was voor mij genoeg, zonder de rondleiding. Sommige mensen, veel beschaafder dan ik, kunnen de hele dag van 7 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avonds doorbrengen. Ik ben niet zo’n museummens. Sorry, niet erg.

Moet ik een rondleiding door Vaticaanstad boeken?

Je hoeft het niet te doen, nee. Maar om eerlijk te zijn is het beter. En je kunt voorkruipen in de rij!

Als je solo gaat, kun je naar binnen gaan, je kaartjes voor het hoogtepunt kopen, en je foto’s nemen. Je kunt echter meedoen aan een korte gratis rondleiding, of betalen voor een langere rondleiding.

Persoonlijk denk ik zeker dat het vooraf boeken van een rondleiding met wachtrij en gids de beste manier is.

Woont de paus in Vaticaanstad?

Ja, hij heeft hier een appartement. Maar is vaak weg op staatsbezoek. En ’s zomers in een andere plaats even buiten Rome.

Kan ik de nacht in het Vaticaan doorbrengen?

Nee.