Wat te doen als u Covid oploopt terwijl u naar het buitenland reist?

Na een lange reis ben je uit het vliegtuig gestapt, in een hotel gesetteld en misschien zelfs een museum of twee uitgecheckt. Als u vervolgens test voordat u een bepaalde attractie of verpakking ziet om naar huis te gaan, gebeurt dit: u test positief op COVID-19. Wat te doen als je Covid krijgt tijdens het reizen?

Geen paniek. Blijf kalm en neem voorzorgsmaatregelen om de mensen om je heen te beschermen voordat je je te uitgeput of ziek begint te voelen door het virus.

Opmerking van de uitgever: Wereldwijd veranderen Covid-regelgeving en richtlijnen regelmatig. Zorg ervoor dat u de CDC, Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en lokale richtlijnen voor uw bestemming raadpleegt voor de laatste informatie over Covid.

1. Isoleer

Als u met dierbaren reist, moet u onmiddellijk van hen scheiden om het risico op infectie te verminderen. Dit betekent dat u de receptie belt en uw situatie uitlegt, om een ​​extra kamer vraagt ​​en ervoor zorgt dat uw kamer tijdens de isolatieperiode niet wordt schoongemaakt, roomservice of andere diensten heeft.

Overnachten in een hostel? Breng andere reizigers met wie u ruimtes deelt en hotelpersoneel onmiddellijk op de hoogte en ga zo snel mogelijk naar een aparte kamer, idealiter met een eigen badkamer. Houd een goed passend N95- of KN95-masker bij het ophalen van uw spullen uit de leerlingenkamer.

Afhankelijk van waar u zich bevindt, kan een positieve test betekenen dat u de overheid op de hoogte moet stellen en uzelf moet isoleren in een specifieke faciliteit. Het land kan zelfs uw verblijf in een erkend “gezondheidshotel” subsidiëren terwijl u herstelt. Zorg ervoor dat u het beleid van uw bestemming doorneemt voordat u aan boord gaat en zorg ervoor dat deze informatie tijdens uw reis bij de hand is voor het geval u ziek wordt.

2. Ga niet naar huis

Als je ziek bent, wil je eigenlijk alleen maar in je bed kruipen, misschien met een kom hete soep, en je ontspannen tot je weer beter bent. Maar als je in het buitenland bent en positief test op Covid, kun je niet zomaar een masker opzetten en op het vliegtuig stappen om naar huis te gaan. Niet alleen kunnen uw symptomen erger worden tussen het moment dat u positief test en het moment dat u de gate bereikt, maar u brengt ook vele anderen in gevaar als u probeert thuis te komen.

U moet reizen gedurende minimaal 5 dagen vermijden, ook als u geen symptomen heeft. Idealiter zou je ongeveer 10 dagen moeten blijven, volgens de aanbevelingen van de CDC. Houd er echter rekening mee dat andere landen mogelijk andere richtlijnen of mandaten hebben die u moet volgen. Het kan zijn dat je 14 dagen in quarantaine moet voordat je je avontuur voortzet of naar huis terugkeert.

3. Controleer de locatierichtlijnen

Raadpleeg voor algemeen advies de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en controleer de lokale richtlijnen voor uw bestemming. Hier zijn enkele Covid-richtlijnen voor verschillende Europese landen:

4. Annuleer plannen en vraag een terugbetaling aan

Door deze positieve test mis je helaas een kasteeltour of museumbezoek. Maar gelukkig zijn veel bedrijven en leveranciers erg begripvol, zeker als het om Covid gaat.

Bel om plannen te wijzigen of te annuleren en indien mogelijk om restitutie te vragen, en controleer eventuele reisverzekeringspolissen die u mogelijk hebt gekocht die verliezen als gevolg van Covid kunnen dekken (sommige plaatsen vereisen zelfs dat reizigers een Covid-reisverzekering afsluiten voordat ze een bezoek brengen). Dit is handig als u moet betalen voor een extra kamer en/of extra hotelovernachtingen voor isolatie.

5. Maak een maaltijdplan

Als je tijdens het reizen met Covid te maken krijgt, moet je jezelf isoleren, wat betekent dat dinerreserveringen en middagpicknicks in het park uit den boze zijn.

Misschien biedt het hotel een contactloze bezorging om eten op de kamers te bezorgen, of je kunt een reisgenoot sturen om je boodschappen te brengen om je de komende dagen door te brengen.

Als u alleen bent, moet u mogelijk een online voedselbezorgservice gebruiken voor contactloze voedselbezorging. Naast individuele restaurants die bezorging kunnen aanbieden, zijn er ook populaire bezorgprogramma’s in heel Europa. De populairste bezorg-apps in Europa zijn UberEats, Glovo, Deliveroo en JustEat.

6. Ga indien nodig naar de eerste hulp

Als u zich bijzonder ruw voelt, zoek dan medische hulp op de eerste hulp of, in ernstige gevallen, op de afdeling spoedeisende hulp. Voordat u op reis gaat, moet u kopieën van uw medische gegevens op uw telefoon krijgen of deze uitprinten voor het geval u medische hulp nodig heeft (slim, Covid of niet, in geval van ziekte of ongeval!).

Ongeacht of u symptomen heeft of niet, na een positieve test, wilt u misschien uw zorgverzekeraar en/of arts bellen voor advies over wat u moet doen, naast het controleren van de lokale regelgeving met betrekking tot Covid.

Covid is klaar voor de reis

Helaas lijkt het erop dat Covid niet snel zal verdwijnen. Dit betekent niet dat je je grote Europese avontuur moet annuleren, maar het betekent wel dat je enkele voorzorgsmaatregelen moet nemen om het risico op ziek worden te verminderen en te weten wat je moet doen als je Covid oploopt tijdens het reizen.

Draag je masker, test vaak, maak een plan voor het geval je positief test en probeer de mensen om je heen zo veilig en gezond mogelijk te houden.