Wat te doen in Wales, Somerset: de kleinste stad van Engeland

img#mv-grid-img-1::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-1{display:block;}img#mv-rellis-img-2::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-2{display:block;}img#mv-rellis-img-3::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-3{display:block;}img#mv-rellis-img-4::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-4{display:block;}img#mv-trellis-img-5::before{padding-top:72.933549432739%; }img#mv-trellis-img-5{display:block;}img#mv-rellis-img-6::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-6{display:block;}img#mv-rellis-img-7::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-7{display:block;}img#mv-rellis-img-8::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-8{display:block;}img#mv-rellis-img-9::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-9{display:block;}img#mv-trellis-img-10::before{padding-top:72.933549432739%; }img#mv-rellis-img-10{display:block;}img#mv-rellis-img-11::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-11{display:block;}img#mv-rellis-img-12::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-12{display:block;}img#mv-rellis-img-13::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-13{display:block;}img#mv-trellis-img-14::before{padding-top:152.64705882353%; }img#mv-rellis-img-14{display:block;}img#mv-trellis-img-15::before{padding-top:152.64705882353%; }img#mv-rellis-img-15{display:block;}img#mv-rellis-img-16::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-16{display:block;}img#mv-rellis-img-17::before{padding-top:63.3333333333333%; }img#mv-rellis-img-17{display:block;}img#mv-rellis-img-18::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-18{display:block;}

Ontdek de kleinste stad van Engeland, van de historische kathedraal en Bishop’s Castle tot de bronnen die het zijn naam geven en de locaties uit de film Hot Fuzz met deze gids over dingen die er te doen zijn in Wales, Somerset.

* Deze site bevat gelieerde links waar ik een kleine commissie ontvang op aankopen zonder extra kosten.

Tussen de Mendip Hills en de Somerset Levels ligt de kleinste stad van Engeland, Wales. Wales is een stad geworden dankzij de grote gotische kathedraal en is een charmante plaats met geplaveide straatjes met middeleeuwse gebouwen, theehuizen, pubs en ouderwetse winkels. Het had ook de smaak van een filmster als de stad Sandford in Hot Fuzz.

Binnen handbereik van Glastonbury, Bath en Bristol, is deze kleine kathedraalstad een geweldige dagtocht. Dus hier is onze gids voor dingen om te doen in Wales, met de hoogtepunten van de stad, van middeleeuwse gebouwen en pittoreske straatjes tot rinkelende zwanen.

Een korte geschiedenis van Wales

Wells groeide op rond de drie natuurlijke bronnen, of putten, die de stad zijn naam gaven. Men geloofde dat ze genezende krachten hadden, waarvan er één zich bevond op wat nu het marktplein is, en de andere twee op het terrein van het bisschoppelijk paleis en de kathedraal.

Nadat het een Romeinse nederzetting was, werd Wales belangrijker in de Angelsaksische tijd toen koning Ine van Wessex er in de 8e eeuw een kerk bouwde. Het religieuze belang groeide en in 909 werd het de zetel van het nieuw gevormde bisdom Wales.

Hoewel niet voor lang, aangezien de bisschoppelijke zetel in 1080 naar Bath werd verplaatst en Wales zijn kathedraalstatus verloor, totdat in 1245 de twee verenigd werden en het bisdom werd omgedoopt tot het bisdom Bath en Wales. Het is sindsdien de plaats geweest van het “Beleg van Wales” tijdens de burgeroorlog en de opstand van Monmouth (1685), maar het is nog steeds ongelooflijk goed bewaard gebleven.

Wat te doen in Wales, Somerset

Kathedraal van Wales

Het hoogtepunt van Wales is de kathedraal, die de stad domineert. De huidige gotische kathedraal werd in de 13e eeuw gebouwd op de plaats van een Romeins mausoleum en een abdijkerk. Het was een van de eerste gotische kathedralen die in Engeland werd gebouwd en duurde 300 jaar.

En het is de kathedraal die Wales verandert van een stad in een stad. Wales kreeg de status van stad al in de middeleeuwen en heeft het nog steeds, ondanks dat het slechts 12.000 inwoners heeft, waardoor het veel kleiner is dan andere Britse steden zoals Reading en Northampton.

De indrukwekkende westgevel van de kathedraal bevat meer dan 300 sculpturen, van heiligen en engelen tot historische koningen en koninginnen. Binnen zijn een reeks glas-in-loodramen en een ongewone ‘schaarboog’ over het schip. Hun kruisvorm was ontworpen om het gewicht van de toren te weerstaan, die in de 14e eeuw werd toegevoegd.

Je kunt ook naar de kapittelzaal klimmen, een achthoekige ruimte waar de geestelijkheid samenkomt om kerkelijke zaken te bespreken. Op de weg naar boven is er een prachtige trap, zo versleten door honderden jaren treden dat de treden nu rimpelen als golven.

Blijf zeker in de buurt om de klokken te zien tikken. Er zijn klokken binnen en buiten de kathedraal. De interne astronomische klok is de oudste werkende mechanische klok in Groot-Brittannië en de Quarter Jack komt uit de klok en slaat twee keer per kwartier op de klokken. En de klok buiten gebruikt hetzelfde mechanisme, maar met twee ridders.

Pastoor dichtbij

Vicars’ Close ligt op slechts een korte wandeling van de kathedraal in een zijstraat. Ga onder een gewelfde poort door naar een rustige geplaveide straat waar je twee nette rijen middeleeuwse stenen huizen met opvallende hoge schoorstenen vindt.

De kloosterstraat, die wordt beschouwd als de oudste puur woonstraat van Europa, werd oorspronkelijk gebouwd in 1348 door bisschop Ralph van Wales om priesters te huisvesten die dienst deden in het kathedraalkoor en hen te beschermen tegen de verleidingen van het stadsleven. En net als de huizen was er ook een kapel, een bibliotheek en een eetzaal voor de bewoners.

In de loop der jaren werden tuinen toegevoegd en schoorstenen vergroot. Sommige hiervan werden gesloopt om plaats te maken voor grotere eigendommen toen priesters mochten trouwen, dus er zijn nu 27 woningen over, die nog steeds het koor en ander kathedraalpersoneel huisvesten.

De prachtig bewaard gebleven gebouwen zijn nu een van Wales’ favoriete plekken voor fotografen, maar ga er vroeg heen om de drukte te vermijden. En als je dichterbij loopt, kijk dan of je kunt zien waar het smaller wordt. Het was iets taps gebouwd, met een drie meter smaller uiteinde om de illusie te wekken groter te zijn dan het in werkelijkheid was.

Bisschopskasteel

Bishop’s Castle, gebouwd in de 13e eeuw, is al 800 jaar de thuisbasis van de bisschoppen van Bath en Wales. De bisschop woont er nog steeds, maar sommige delen van het kasteel zijn open voor bezoekers. Al moet je eerst een gracht en een ophaalbrug over.

Dit wordt niet verwacht van een man van de kerk, maar een 14e-eeuwse vete tussen de bisschop en de stad betekende dat het kasteel werd versterkt om ongewenste gasten buiten te houden en om te pronken met de rijkdom en macht van de kerk. Zelfs als je het kasteel niet binnengaat, is het de moeite waard om rond de gracht te wandelen om het uitzicht te bewonderen.

Binnen kun je de kapel en enkele binnenkamers bezoeken, waaronder het onderste deel van de gewelven en de lange galerij. En buiten zijn de overblijfselen van de Grote Zaal, die instortte nadat de vorige bisschop lood van het dak had verkocht om extra geld te verdienen.

Het kasteel is omgeven door 14 hectare aan tuinen, waaronder een van de natuurlijke bronnen waaraan Wells zijn naam dankt. Het water borrelt nog steeds op met 100 liter per seconde en stroomt de gracht rond het kasteel in en verder naar de rivier de Sheppey.

De gracht is ook de thuisbasis van paleiszwanen. Niet je gewone zwanen, de kuifzwanen van het kasteel zijn getraind om de poort te bellen wanneer ze willen worden gevoed – een traditie die teruggaat tot de dagen van de dochter van een Victoriaanse bisschop.

Hot Fuzz-locaties

Als je Hot Fuzz hebt gezien, de komische actiefilm uit 2007 met Simon Pegg in de hoofdrol, zullen de straten van Wales je misschien bekend voorkomen. De schrijver-regisseur van de film, Edgar Wright, groeide op in Wales, dus het kreeg een hoofdrol op het scherm als Sandford, een ogenschijnlijk idyllisch Engels plattelandsstadje met een duister geheim en een hoger dan verwacht moordcijfer.

De locaties die in de film werden gebruikt, waren Bishop’s Castle, St. Cuthbert’s Church, Inn en Swan Hotel. Maar een gebouw dat je niet in de film zult vinden, is de kathedraal. Het werd in elke opname zorgvuldig ingekleurd omdat het een te imposant gebouw was voor een kleine stad.

Hot Fuzz-fans kunnen een begeleide wandeling door Wales maken om te zien waar het is gefilmd. Of je kunt je eigen DIY-tour maken met deze kaart met belangrijke filmlocaties. En vergeet niet een Cornetto op te halen bij de City News-winkel in de High Street.

Marktplein van Wales

St. Andrew’s Liberty, de oorspronkelijke parochie waarin de kathedraal, Bishop’s Castle en Vicar’s Close waren gehuisvest, werd beschermd door twee grote poorten die bekend staan ​​als de Hopeless Porch en de Bishop’s Eye, die nog steeds opdoemt boven het Wells Market Square.

Deze dubbele poorten werden in 1450 gebouwd door bisschop Thomas Beckington en de geldloze veranda, ook bekend als de Poorman’s Gate, was een plek waar mensen in nood hun toevlucht konden vinden door om aalmoezen te vragen. Je kunt beide van buitenaf bekijken of naar binnen gaan in het Bishop’s Eye, aangezien het nu wordt gebruikt als wijnbar en restaurant.

Als u Wales op woensdag of zaterdag bezoekt, mag u de openluchtmarkt Market Place niet missen. Het is al eeuwenlang het commerciële hart van de stad en je kunt er fruit, groenten en andere streekproducten, bloemen, sieraden, handwerk en cadeaus kopen.

Meer historische bezienswaardigheden

Er zijn veel historische bezienswaardigheden in Wales om te verkennen. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van het gebied, ga dan naar het Museum of Wales en Mendip. Het is gesticht door een Victoriaanse verzamelaar en herbergt geologische en natuurhistorische artefacten uit de Mendip Hills.

Hier is ook St. Cuthbert’s Church – De indrukwekkende parochiekerk van Wales met een 15e-eeuws paneelplafond. U kunt ook de Old Deanery bewonderen, een 12e-eeuws voormalig kerkelijk gebouw naast de kathedraal, dat momenteel te koop is voor £ 1,1 miljoen.

En als je wilt genieten van een drankje met een stukje geschiedenis, ga dan naar de City Arms, ooit de stadsgevangenis in Wales. Het dateert uit 1549 en heeft nog steeds de originele getraliede ramen, sloten en kettingen en is ook de meest spookachtige plek in Wales.

Details

Naar Wales reizen

Wales ligt ongeveer 20 mijl ten zuiden van Bristol en Bath of 128 mijl (3 uur rijden) ten oosten van Londen. Er is parkeergelegenheid bij Union Street (BA5 2PQ), Princes Road (BA5 2DT) en South Street (BA5 1SN), allemaal op loopafstand van het centrum.

Er is geen treinstation in Wales, maar er zijn enkele nabijgelegen treindiensten* die verbinding maken met Wales met de bus – bus 376 vanuit Bristol Temple Meads (1 uur), bus 173 vanuit Bath (1 uur en 20 minuten) of bus 161 vanuit Frome ( 1 uur 10 minuten).

De dichtstbijzijnde luchthaven is in Bristol, op ongeveer 30 minuten rijden van Wales. Of u kunt een Bristol Airport Flyer-bus nemen naar het treinstation Bristol Temple Meads (25 minuten) en een bus vanaf daar naar Wales. Er zijn ook rechtstreekse National Express-bussen van London Victoria en Heathrow Airport naar Wales, die er ongeveer 3,5 uur over doen.

Waar te verblijven in Wales

Het Best Western Swan Hotel* ligt in het hart van Wales, met uitzicht op de kathedraal. Dit verbouwde 15e-eeuwse pension heeft 48 slaapkamers (inclusief de elegante kathedraalsuite met koperen bad), restaurant, bar en terras met uitzicht op de kathedraal.

Of slechts anderhalve kilometer buiten de stad, Beryl Country House* is een luxe B&B met zes slaapkamers. Het is een reis terug in de tijd naar een tijdperk van elegant reizen, met antieke meubels en curiosa, en gratis thee en cake geserveerd op een porseleinen theeservies. Er is ook een buitenzwembad en het rustige platteland wordt omringd door de Mendip Hills.

Bewaar voor later

Misschien vind je dit ook leuk