De hoogste berg van Australië; Mount Kosciuszko of Puncak Jaya? Welke is de 7 top?

Wanneer mensen de 7 toppen proberen te beklimmen, is er enige discussie over de vraag of de hoogste top in Australië (een continent GEEN land) Puncak Jaya in Indonesië is of Mt Kosciuszko in Australië (een land). Er mag echter geen verwarring ontstaan. Het antwoord op de hoogste berg van Australië is vrij eenvoudig.

  • Als je je afvraagt ​​wat de hoogste berg in Australië is, als je het hebt over Australië, HET LAND, dan is het inderdaad Mt Kosciuszko.
  • Als je je afvraagt ​​wat de hoogste berg in Australië is, in termen van het CONTINENT van Australië (ook bekend als Australië en Oceanië), dan is de hoogste berg Puncak Jaya.

Dus als we de 7 toppen bespreken, hebben we het over de HOOGSTE BERG OP ELK CONTINENT, dus simpelweg de hoogste piek op het continent Australië (inclusief Australië en Nieuw-Guinea) is inderdaad Puncak Jaya, aangezien Papoea het Sahul continentaal plat deelt met Australië.

7 toppen

De 7 toppen zijn de hoogste berg op elk continent. Een enorm doel voor veel avonturiers (waaronder ikzelf) is om de top van de hoogste berg op elk continent te bereiken. Als je je afvraagt ​​wat de 7 pieken zijn, ik heb er hier uitgebreid over geblogd. Om te begrijpen waarom Kosciuszko niet een van de 7 toppen is, moet je eerst vragen:

Hoeveel continenten zijn er?

Er zijn 7 continenten gedefinieerd door hun tektonische platen (behalve Europa en Azië, die op dezelfde plaat liggen maar historisch gedifferentieerd zijn door cultuur, religie, enz.):

  1. in Europa
  2. Azië
  3. Afrika
  4. Noord Amerika
  5. Zuid-Amerika
  6. Australië/Australië/Oceanië
  7. Antarctica

Continent van Australië

Om volledig te begrijpen waarom Kosciuszko niet een van de 7 toppen is, moeten we naar het continent Australië kijken. Verwarring over de 7 Peaks komt voort uit de nomenclatuur, waar Australië zowel het land Australië als het continent Australië kan betekenen.

Hierdoor is het veel gemakkelijker om “Australië” als landnaam en AUSTRALIË als continentnaam te behouden. Maar welke je ook gebruikt, de feiten zijn hetzelfde.

Australische tektonische plaat

Het continent Australië wordt bepaald door de tektonische plaat waarop het staat. Het omvat het land Australië, evenals de landen Nieuw-Zeeland en Papoea-Nieuw-Guinea, evenals een klein deel van Indonesië (West-Papoea). Het is hieronder te zien:

Als mensen vragen hoeveel landen er in Australië (het continent) zijn, is het antwoord niet alleen Australië (het land). Het omvat Nieuw-Zeeland en het eiland Nieuw-Guinea (dat Papoea-Nieuw-Guinea omvat en een klein deel van Indonesië dat West-Papoea wordt genoemd).

Mount Kosciuszko of Puncak Jaya, de hoogste berg van Australië (continent)?

De hoogste top van het continent is duidelijk Puncak Jaya.

Waarom noemen sommige mensen Mt Kosciuszko de 7e piek?

Omdat het beklimmen van de 7 toppen moeilijk, tijdrovend, duur en gevaarlijk is. En Kosciuszko beklimmen in plaats van Puncak Jaya is goedkoper, veiliger en gemakkelijker!

Bas versus Messner

Gecombineerd met het feit dat de beroemde bergbeklimmer Richard Bass het concept van de 7 toppen creëerde en hij (ten onrechte) Kosciuszko gebruikte als het hoogste punt van het Australische continent, heeft dit ertoe geleid dat klimmers in enige ontkenning zijn geraakt. Ze kunnen geld besparen, hun leven niet riskeren en Kosciuszko eindigen als een gemakkelijke 7e piek. Ondanks dat het fout is.

Gelukkig zette Reinhold Messner, de legendarische bergbeklimmer, het record recht en creëerde Messner’s lijst met de juiste 7 toppen!

Laatste gedachten over de hoogste berg van Australië?

Het beklimmen van de 7 toppen is moeilijk. Het is enorm. Of klimmers het nu leuk vinden of niet, Puncak Jaya is de hoogste berg van Australië. En als dat betekent dat je je leven op het spel moet zetten en een fortuin moet uitgeven om je doel van 7 toppen te bereiken, dan is dat maar zo. Vals spelen (en je sponsors!) Door Kosciuszko te taggen in plaats van Puncak Jaya, bedrieg je alleen jezelf. Pardon!