Khumbu Icefall – Ik heb hem beklommen! Alles wat u moet weten

Khumbu Icefall – Alles wat je moet weten

De Khumbu Icefall staat bekend om zijn gevaar. En ook omdat je meerdere keren door de Khumbu Icefall moet bij het beklimmen van de Mount Everest, acclimatisatiebeklimmingen en ten slotte de toppoging.

Wat is de Khumbu-ijsval?

De Khumbu-ijsval maakt deel uit van de Khumbu-gletsjer (gelegen in de Khumbu-vallei). Ze zijn in feite 5 km continu bewegend ijs. Het staat bekend om het feit dat Everest-klimmers erop moeten rijden om de top van de Everest te bereiken. De Khumbu Icefall is ook beroemd om zijn iconische trappen waarmee Everest-beklimmers enorme spleten (spleten) tussen het vaste ijs kunnen oversteken. Helaas is het ook beschamend omdat het gevaarlijk is en levens heeft geëist. De ijsval is 2,3 km lang.

Waar is de Khumbu-ijsval?

De Khumbu Icefall ligt direct naast Everest Base Camp aan de Nepalese kant van de Mount Everest. Net na de Khumbu Icefall ligt kamp 1 (1 van de 4 hoge kampen die mensen gebruiken om langzaam de Mount Everest te beklimmen). Het is ongeveer 5.486 meter (18.000 voet) boven zeeniveau.

Waarom is de Khumbu Icefall gevaarlijk?

Omdat het een gletsjer is. Dus elke dag beweegt de hele sectie tot 1 m. Dit betekent dat alle rotsen, “gaten”, gaten constant in beweging zijn. Hierdoor kunnen er kleine lawines ontstaan ​​en kunnen er nieuwe scheuren ontstaan. In de loop der jaren zijn bij beide trieste gebeurtenissen klimmers omgekomen. En er is weinig of geen waarschuwing.

Mensen zijn zo gefascineerd door de gevaren van de Khumbu dat er foto’s circuleren van klimmers die hun enorme, logge laarzen vasthouden. En steek de enorme ruimte over via de gammele trappen. Angst zaaien bij iedereen die het ziet. Ik voel hetzelfde, maak je geen zorgen!

Khumbu Icefall-sterfgevallen.

De officiële Himalaya-database registreert 47 lawinedoden tussen 1953 en 2023, met 3 doden in 2023 als de meest recente.

Spleetdiepte van de Khumbu-ijsval

Ze kunnen tot 45 meter diep zijn. EEEEEek.

Khumbu Icefall-veiligheid

De beste manier om de ijsval veilig over te steken, is door Everest Base Camp ’s nachts te verlaten en in het donker over te steken. Op die manier is het koeler, waardoor het ijs minder beweegt. Het oversteken van de gletsjer duurt meestal ongeveer 6 uur. Terwijl langzamere klimmers er tot 12 uur over kunnen doen, doen de sherpa’s het in slechts 2/3 uur!

Kun jij de Khumbu Icefall ontwijken?

Je kunt de Mount Everest beklimmen vanuit Nepal of Tibet. Als je van de Nepalese kant gaat, zie je de Khumbu Icefall. Mensen proberen al jaren een andere manier te vinden, maar tot nu toe heeft niets aangeslagen.

Als je vanuit Tibet klimt, ontwijk je de ijsval, maar de rest van de klim is wat technischer, moeilijker en gevaarlijker. Zelfs met de ijsval van de Nepalese kant, is het sterftecijfer voor het beklimmen van de Everest vanaf de Nepalese kant 3,7% en 3,8% vanaf de Tibetaanse kant.

Daarom is het niet veiliger om vanuit Tibet te klimmen.

Khumbu ijsval lawine 2014

Het dodelijkste jaar in de Khumbu Icefall was 2014. De ijsval werd getroffen door een verwoestende aardbeving terwijl lokale sherpa’s touwen en ladders aan het voorbereiden waren om door de ijsval te klimmen. Het eiste 16 levens en annuleerde het klimseizoen 2014.

Khumbu Ice Fall-feiten

Hier zijn 10 feiten over de Khumbu Icefall:

  1. De Khumbu Icefall ligt aan de zuidkant van de Mount Everest in Nepal en maakt deel uit van de klimroute naar de top.
  2. Dit is het gevaarlijkste deel van de klim vanwege het constant verschuivende ijs, diepe spleten en seracs (enorme ijsblokken).
  3. De ijsval beweegt met een snelheid van ongeveer 1 meter per dag en kan tijdens het klimseizoen enkele meters verplaatsen.
  4. De hoogte van de ijsval is meer dan 500 meter en wordt gevormd door ijs dat meer dan 500 jaar oud is.
  5. De Khumbu-ijsval heeft het leven geëist van veel klimmers, waaronder sherpa’s en westerlingen.
  6. In 2014 doodde een lawine die door de ijsval raasde 16 Sherpa-gidsen, waarmee het een van de dodelijkste ongelukken in de geschiedenis van de Everest werd.
  7. Klimmers moeten ladders en touwen navigeren die over spleten en onstabiele ijsblokken zijn geplaatst.
  8. De ijsval kan alleen worden overgestoken tijdens een bepaald tijdvenster tijdens het klimseizoen, wanneer het ijs het meest stabiel is en het risico op lawines kleiner is.
  9. Door de klimaatverandering verandert de Khumbu Icefall voortdurend, waardoor het nog gevaarlijker wordt voor klimmers.
  10. Ondanks de risico’s blijven veel klimmers elk jaar de klim proberen, en de Khumbu Icefall blijft een uitdagend en ontzagwekkend onderdeel van de reis naar de top van de wereld.

Mijn persoonlijke poging tot de Khumbu Icefall

Ik ben momenteel op zoek om de eerste persoon te worden die naar elk land reist, zowel de Noord- als de Zuidpool bereikt en de 7 toppen beklimt. Ik ben momenteel op een Everest-expeditie met Furtenbach Adventures. Ik zal het updaten met mijn verhaal als de expeditie voorbij is.