Marathon Du Medoc, of Franse wijnmarathon

Oh jongen. Waar te beginnen. Sinds ik mijn reis naar elk land ter wereld heb beëindigd, probeer ik coole dingen te doen over de hele wereld. Als je het combineert met lichaamsbeweging, nog beter. En niets op de planeet is cooler dan een marathon lopen EN wijn drinken, dus toen ik de Marathon Du Medoc of de Franse wijnmarathon tegenkwam, was ik geïntrigeerd. Dus ik deed wat meer onderzoek.

Wat is Marathon Du Médoc?

Wat is Marathon Du Médoc? Nou, die andere naam is de France Wine Marathon, dus ik weet zeker dat je de foto begrijpt. Het is de Franse marathon, die sinds 1985 elk jaar in september wordt gehouden, waaraan jaarlijks meer dan 8.000 hardlopers deelnemen!

Dus eigenlijk is de Marathon Du Medoc een 100% ECHTE marathon, alle 26 mijl (42,2 km). MAAR in plaats van elke 1 km waterpauzes, zijn er WIJNBREAKS.

Ja, ik ben 100% serieus. De 42 km lange route van de Marathon Du Medoc voert je langs verschillende wijngaarden en kastelen. Ongeveer elke 1 km bereik je een nieuw kasteel. Deze kastelen hebben een “waterpauze”, behalve dat 90% van het aanbod geen water is, maar wijn. Kleine plastic bekertjes, echt grenzeloos. Er zijn ook enkele snacks (kaas, crackers, enz.) EN als je aan sport doet, is er zelfs water om je gehydrateerd te houden.

Je herhaalt deze race van kasteel tot kasteel tot 26 mijl en 20-25 wijnstops totdat je over de finish strompelt.

Waar ligt Marathon Du Médoc?

De Franse wijnmarathon vindt plaats in de buurt van Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk. Het is 90 minuten rijden, ongeveer 50 km naar het noorden.

Het wordt geteeld in de “Medoc” wijngaarden, vandaar de naam.

Hoe kom ik aan Marathon Du Medoc-tickets?

Eurrrrgh. HET IS MOEILIJK! Vorig jaar liep ik de Marathon Du Medoc-tour als een van mijn onestep4ward-ritten en HET WAS EEN NACHTMERRIE KAARTJES KRIJGEN!

Het simpele antwoord is dat u uw tickets hier van de officiële website haalt. U kunt echter geen tickets vooraf reserveren. En alle tickets worden op dezelfde dag vrijgegeven en ze zijn binnen een uur of twee uitverkocht.

Ik had al 20 stoelen verkocht voordat de kaartjes in de verkoop gingen, en omdat ik had gesmeekt, gesmeekt, geleend en gestolen om de kaartjes van tevoren te krijgen, belden ze me op de dag dat de kaartjes in de verkoop gingen. Ik was die dag op huwelijksreis in het Comomeer! Ik rende terug naar mijn hotel, boekte 20 vreemde kaartjes. Weer opgefrist en ze waren uitverkocht. Het scheelde niet veel. Dus ja, ze zijn erg moeilijk te krijgen. Pas op.

Hoeveel mensen komen er jaarlijks binnen?

Meer dan 8000! Het leek voor 99% Frans te zijn, heel weinig buitenlanders (waarschijnlijk omdat het binnen één dag uitverkocht is!).

Hoeveel kosten Marathon Du Medoc-tickets?

Er zijn verschillende ticketopties. De basisoptie is 96 € alleen voor deelname aan de wedstrijd. Je kunt ook een diner de avond ervoor opnemen (het is een groot feest), een afterparty, een klein evenement de dag erna, etc.

Vorig jaar kocht ik de duurste optie, inclusief een chique diner de avond ervoor. DOE DIT NIET! Het werkt erg laat en je wilt echt niet te veel drinken voordat je een marathon loopt.

Mijn belangrijkste tip is om ALLEEN het basistoegangsbewijs plus vervoer van/naar het evenement te kopen (ongeveer € 30 extra als ik het me goed herinner).

Wat is deze mooie jurk?

Gewoonlijk loopt meer dan 95% van de mensen in mooie jurken. De organisatoren bepalen elk jaar het thema van de mode-outfits. Op het evenement dat we vorig jaar bijwoonden, was verkleden verplicht! Zelfs voor een halve elite. Hoewel het natuurlijk niet gecontroleerd is, dus maak je geen zorgen.

Is niet iedereen echt dronken op de Franse wijnmarathon?

Het is een persoonlijke keuze. Ik deed het met een hele leuke groep mensen, dus JA voor de meesten van ons! Er waren ook een paar mensen in onze groep die nog nooit eerder een marathon hadden gelopen en zichzelf niet bepaald dood aan het trainen waren (!), dus behandelden ze de eigenlijke racedag met respect en dwongen ze zichzelf om hun eerste marathon te voltooien. Sommigen van hen zijn dus amper dronken.

Ik had net Denali beklommen, de hoogste berg in Noord-Amerika en een van de Seven Summits, dus ik was in goede vorm. Dit betekende dat ik achteraan kon “rennen” met de langzamere leden, maar met volle teugen kon genieten van ELKE WIJNSTOP! We hebben er niet één gemist. En vaak verdubbelden en verdrievoudigden we onze steekproeven.

Mijn aanbevelingen voor training in de Marathon Du Medoc?

Mijn nummer 1 tip voor het lopen van de French Wine Marathon is om te trainen voor een marathon. Als je het meeste uit je ervaring wilt halen, train dan 3 maanden of langer goed. Vergeet dan een leuke tijd te hebben op de racedag. Gebruik je conditie om er met een glimlach op je gezicht en een glas in je hand van te genieten. Het werkte geweldig voor ons.

Is er een sluitingstijd?

Ja, officieel 6 uur en 30 minuten. Maar het is eigenlijk dichter bij 7 of zelfs 7 en een half uur. Een soort karretje en een mannetje met een bord, stevig doorlopend, de tijd aangevend van 7 uur. Als ze je pakken, lig je eruit. We bleven hen de hele tijd 5/10 minuten voor. Het was een leuk kat-en-muisspel. Maar het was niet zo leuk voor mensen die niet hadden getraind, ze waren echt bang om eruit gegooid te worden.

Maar zoals ik al eerder zei, de sleutel is om in vorm te zijn, dus het is nooit een risico. Je kunt altijd naverbranders aandoen en de kar in je kielzog laten!

Is er een toeslag voor wijn tijdens de wedstrijd?

Nee! Er hangt een leuke sfeer en het kasteel hoort erbij. Daarom levert elk kasteel zijn eigen wijn. Behoorlijk geniaal namens de organisatoren om eerlijk te zijn.

Bovendien is wijn in principe onbeperkt. Voel je vrij om water te drinken, of een glas, of 3, of 5!

Wat is het slagingspercentage van het voltooien van dit ding!?

Omdat het een rumoerig evenement is en sommige mensen de avond ervoor dronken waren, is het onvermijdelijk dat mensen vertrekken. Sommigen van onze groep hebben het niet afgemaakt, en dat geldt voor honderden anderen!

Ik denk dat mensen denken dat het makkelijker is dan het is. Maar als je nog nooit 42 km hebt hardgelopen (of zelfs maar gelopen), zul je verbaasd zijn hoe moeilijk het is. Voeg nu veel wijn toe … de kans is groot dat je faalt als je niet hebt geoefend. Het is aan jou of je er om geeft of niet. Voor mij, als ik iets invoer, wil ik 100% eindigen, waar anderen er niet om geven. Elk heeft zijn eigen.

Waar slaap je als je de Marathon Du Medoc loopt?

Marathon Du Medoc is duidelijk gelegen in de “Medoc” regio van de wijngaarden. Het ligt 90 minuten ten noorden van Bordeaux. Er zijn dus eigenlijk 2 stromingen. Blijf in de Medoc-regio (beperkte beschikbaarheid, niet veel te doen) of blijf in Bordeaux (enigszins vervelend om van/naar de race te komen, maar veel meer accommodatiemogelijkheden en dingen om buiten de race te doen).

Ik raad aan om in Bordeaux te blijven. De wedstrijdorganisatoren bieden vervoer van/naar de wedstrijd aan. Het is niet soepel, maar het werkt. Dus allemaal goed. En op de terugweg ben je toch een beetje dronken!

Tips voor de Marathon Du Médoc:

  1. Koop alleen een toegangsbewijs. Andere kaartjes met extra activiteiten zijn ronduit overbodig.
  2. Kies je verkleedkleding zo dat je nog behoorlijk mobiel bent. Juist daarom kiezen we voor Dodgeball.
  3. Verblijf in Bordeaux. En boek uw accommodatie 6 maanden van tevoren, indien mogelijk, het is uitverkocht!
  4. Train voor een echte marathon. Hierdoor kun je drinken en genieten van de ervaring zonder dood te gaan op een afstand van 42 km!
  5. Doe het met vrienden. Zo veel leuker.
  6. Haal het meeste uit het evenement. We hadden eerder ook een wijngaardtour in Bordeaux opgenomen, het was prachtig. Daarna namen we ook de trein noordwaarts naar Parijs en bezochten we Champagne (meer drank) en de epische Moulin Rouge (nog meer drank). Wat een week.
  7. Plan om daarna te detoxen!

De Marathon Du Medoc lopen; Mijn persoonlijke ervaring

Ik doe veel toffe trips op mijn blog en instagram.com/onestep4ward. Syrië, Irak, Jemen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Turkmenistan, Mali, Zuid-Soedan. Als het een beetje eng is en een van de minst bezochte landen ter wereld, dan ga ik daar meestal heen! Normaal gesproken maak ik geen reizen naar de meest bezochte landen ter wereld, zoals Frankrijk! Maar het vooruitzicht om een ​​wijnmarathon te lopen, overtuigde me. En als ik de mensen ken die deelnemen aan mijn andere epische reizen, zou deze precies daar zijn.

Dus ik heb het georganiseerd. En hij was binnen een dag uitverkocht! Quelles verrassing. We ontmoetten elkaar de dag ervoor allemaal in Bordeaux en begonnen de lokale lekkernijen te proeven, voornamelijk rode wijn. Onze groep deed de wijngaardtour en het diner tijdens het pre-race diner (niet aanbevolen zoals hierboven vermeld. We kwamen later geweldig terug en hadden de volgende ochtend een vroege marathonstart. Ik heb hier een grote fout gemaakt.)

Toch racedag? Het was episch. 6:00 bus van Bordeaux naar Medoc. Een beetje een hectische tijd om startpunten enz. Te vinden, maar eenmaal op zijn plaats liep het als een uurwerk. We hadden een groep van 22 personen. Allemaal in chique kleding. Sommigen doen hun eerste marathons, sommigen al 20. Sommigen dronken niet, anderen… integendeel.

De energie op het evenement is magisch. Duizenden mensen. Allemaal in chique kleding. Alles is klaar voor werk. Overal filmen de media, helikopters. Het was echt iets anders. En we vertrokken.

We verbleven in een groep van ongeveer 6 of 7 personen. Allemaal vrienden. Allemaal op een vergelijkbaar niveau. Zoals bij alle marathons is de start hectisch. Duizenden gaan vooruit. Na 10 minuten waren we bij onze eerste “waterpauze”. En ondanks de drukte hebben we het niet gemist! 2 glazen Bordeaux later en we waren weer vertrokken.

Onderbreking 2. Wijn.

3e pauze. Wijn.

4, 5, 6. Wijn. Meer wijn. Wijn.

De glimlachen werden breder. Tenminste bij die mensen die een beetje hadden geoefend. Voor de rest verschenen er op een kwart van de weg enkele grimassen toen de 10e km naderde. Bij sommigen daalde de wijnconsumptie licht. En met 21 kilometer werd de mijlpaal van de halve marathon bereikt. We hebben enkele dappere soldaten verloren.

Maar we gingen verder. 10-20 waterpauzes. Wijn. Wijn. Meer wijn. Wijn. Ik voelde me een beetje dronken. Op 22 km verdrievoudigden we onze bril, maar shock, horror, de kinderwagen had ons bijna te pakken! We zagen voor het eerst de grenspaal. Eeek.

We versnelden een paar kilometer om een ​​rimpel achter te laten en reden verder. Zonder ook maar één wijnstop over te slaan natuurlijk! We waren niet de enigen die ons eerlijke deel consumeerden en meer.

Waar sommige kastelen gewoon wijn weggaven tot aan de 30 km-grens, simuleerden sommige kastelen iets dat leek op echte feesten! Het was nog maar middag, maar overal was livemuziek, dans, extra wijn!

Op 35 km wisten zelfs de jagers dat ze nog 5 km konden doen, dus het was een echte feestmodus. Tegen die tijd hadden we 41 km bereikt en om eerlijk te zijn waren we behoorlijk moe. 7 uur binnen. Geen kar te bekennen, het was een overwinningsronde.

Plots waren de haltes niet alleen wijn, maar oesters, biefstuk en zelfs champagne! En daar waren we, ons team ging nog steeds sterk. Hoewel misschien een beetje heen en weer zwaaien!

We hebben het gehaald met ongeveer 10 minuten. Een stralende dag. Slechts een vervelende busrit van 90 minuten terug naar Bordeaux en we waren klaar. GEFELICITEERD AAN HET TEAM!

De vage goede tijden gingen door, maar dat is voor een andere dag. Champagne ’s avonds laat in de Moulin Rouge was een hoogtepunt, net als een cruise op de Seine bij zonsondergang en natuurlijk onze reis naar Moet en Chandon. De zwaarste reis van mijn leven. Direct daarna detoxen? Niet voor mij, ik had dwaas een reis naar het Oktoberfest vooraf geregeld. Dus gingen we naar Duitsland…