Skiathos verkennen zonder auto: gids voor het openbaar vervoer in Skiathos

img#mv-grid-img-1::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-1{display:block;}img#mv-rellis-img-2::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-2{display:block;}img#mv-rellis-img-3::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-3{display:block;}img#mv-rellis-img-4::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-4{display:block;}img#mv-rellis-img-5::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-5{display:block;}img#mv-rellis-img-6::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-6{display:block;}img#mv-rellis-img-7::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-7{display:block;}img#mv-rellis-img-8::before{padding-top:62.5%; }img#mv-trellis-img-8{display:block;}img#mv-rellis-img-9::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-9{display:block;}img#mv-rellis-img-10::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-10{display:block;}img#mv-rellis-img-11::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-11{display:block;}img#mv-rellis-img-12::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-12{display:block;}img#mv-rellis-img-13::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-13{display:block;}img#mv-trellis-img-14::before{padding-top:152.64705882353%; }img#mv-rellis-img-14{display:block;}img#mv-trellis-img-15::before{padding-top:152.64705882353%; }img#mv-rellis-img-15{display:block;}img#mv-rellis-img-16::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-16{display:block;}img#mv-rellis-img-17::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-17{display:block;}img#mv-rellis-img-18::before{padding-top:62.5%; }img#mv-rellis-img-18{display:block;}

Een complete gids voor een bezoek aan het Griekse eiland Skiathos met het openbaar vervoer, met bussen, taxi’s en boten, waardoor het gemakkelijk is om de stranden, steden en historische bezienswaardigheden van Skiathos zonder auto te verkennen.

* Deze site bevat affiliate links waar ik zonder extra kosten een kleine commissie op aankopen ontvang.

Er zijn zoveel prachtige Griekse eilanden om uit te kiezen, maar een bonus voor mij is dat je ze kunt verkennen zonder een auto te huren. Goed openbaar vervoer betekent lagere kosten, geen zorgen over pech of aan de andere kant van de weg rijden. En het Griekse eiland Skiathos heeft een van de beste openbaar vervoermiddelen die ik heb gevonden.

Wil je de meer afgelegen gebieden landinwaarts of langs de noordkust bezoeken, dan is het handig om gebruik te maken van een auto of brommer. Maar u kunt de belangrijkste stranden en attracties van het eiland gemakkelijk zonder bezoeken. Deze gids voor het openbaar vervoer in Skiathos laat je zien hoe je je zonder auto in Skiathos kunt verplaatsen met behulp van de frequent beschikbare bussen, taxi’s en boten van het eiland.

Met de bus door Skiathos reizen

Skiathos heeft een uitstekend busnetwerk, dat vooral de badplaatsen langs de zuidkust van het eiland met elkaar verbindt. In 2022 werd de busdienst overgenomen door een nieuw bedrijf – Skiathos Transports, dat beschikt over een vloot moderne, witte bussen. Maar er rijden ook enkele groene bussen van oudere stijl op dezelfde route, die door een ander bedrijf worden geëxploiteerd.

Waar gaan de bussen van Skiathos heen?

De belangrijkste busroute in Skiathos loopt tussen Skiathos-stad naar het strand van Koukounaries, reizend langs de zuidkust van het eiland. Er zijn 27 haltes op de route – beginnend bij halte 0 in Skiathos-stad, naast de basisschool ten noorden van de nieuwe haven (zie kaart). Let op het bord aan de voorkant van de bus met de tekst Koukounaries (Κουκουναριες).

Deze route volgt de kustlijn door een reeks stranden en kleine steden, waaronder Megali Ammos, Vasilias, Achladies, Tzaneria en Troulos, tot hij eindigt bij halte 26 naast het strand van Koukounaries. De hele reis is slechts 15 km, dus de haltes zijn vrij frequent en zouden dichtbij moeten zijn als je aan de zuidkust verblijft.

Deze kaart toont de 27 haltes op de hoofdbusroute van Skiathos langs de zuidkust.

Haltes zijn gemarkeerd met groene borden met een nummer erop gedrukt, en sommige hebben een schuilhokje waar je moet wachten. De reis van Skiathos-stad naar Koukounaries duurt ongeveer 30 minuten en de bus keert om en rijdt vrijwel onmiddellijk terug.

Het busschema varieert afhankelijk van het seizoen. Maar in de zomermaanden beginnen de diensten meestal rond 07.00 uur en eindigen ze rond 01.00 uur, bussen rijden overdag elke 15 minuten en elke 20 minuten in de vroege ochtend/late avond. De actuele dienstregeling kan worden gecontroleerd bij bushaltes, ticketkiosken en op de website van de busmaatschappij.

Bussen aan de zuidkust zijn druk, vooral in het hoogseizoen vanaf 17.00 uur wanneer veel mensen na een dag op het strand weer richting Skiathos-stad gaan. Je hebt meer kans op een zitplaats als je eerder instapt, anders moet je misschien gaan staan. Maar als de bus helemaal vol zit, dan hoef je maar 15 minuten te wachten tot de volgende.

U kunt ook met de bus reizen vanaf Skiathos-stad naar de luchthaven. In de zomer rijden deze bussen elke 30 minuten van 07:00 tot 23:00 uur en doen er minder dan 10 minuten over.

Er zijn ook enkele andere, minder frequente busdiensten rond Skiathos die u kunt gebruiken om het klooster van Evangelistria of enkele van de meer afgelegen stranden te bezoeken:

  • Skiathos-stad naar het Evangelistria-klooster: een kleine minibus gaat ongeveer een keer per uur de heuvels op naar het klooster, 15 minuten enkele reis.
  • Skiathos-stad naar Xamenos-strand: de minibus van het klooster rijdt in de zomer ook drie keer per dag langs de rand van de landingsbaan van de luchthaven naar het strand van Xamenos.
  • Skiathos-stad naar het strand van Aselinos: er is ook een busdienst naar het strand van Aselinos aan de noordkust van het eiland, die in de zomer vijf keer per dag rijdt.

Hoeveel kosten bussen in Skiathos?

De busprijzen in Skiathos zijn afhankelijk van hoe ver je reist, maar zijn meestal € 2 of € 3 enkele reis. Van Skiathos-stad naar haltes langs de zuidkust voor Agia Paraskevi (halte 16), Evangelistria-klooster of Xanemos-strand kost € 2 per persoon.

Als je verder langs de kust reist van Skiathos-stad naar Koukounaries (of tussen 17:00 en 26:00 uur), naar de luchthaven of het strand van Aselenos, kost het € 3.

Om het wat ingewikkelder te maken, zijn dit de prijzen van de nieuwe witte Skiathos Transports-bussen. Er rijden ook enkele groene bussen langs de zuidkustroute, die iets minder kosten – 2 euro van Skiathos-stad naar Koukounaries.

Hoe kan ik een kaartje kopen?

Tickets zijn contant te koop bij de buschauffeur. Er zijn ook ticketkiosken bij de haltes 0, 4 en 26 waar u contant of met een kaart kunt betalen (hoewel de kiosken alleen kaartjes verkopen voor de witte bussen van Skiathos Transports, niet de groene die u aan boord koopt).

Tickets zijn slechts voor één reis, er zijn geen retourtickets beschikbaar. En u kunt de chauffeur/kaartverkoper de naam of het nummer van de halte doorgeven waar u wilt uitstappen.

Met de taxi door Skiathos reizen

Je kunt ook taxi’s gebruiken om Skiathos te verkennen – hoewel ze in het hoogseizoen beperkt zijn en erg druk, dus wees bereid om te wachten, vooral ’s avonds. Taxistandplaatsen bevinden zich buiten de aankomsthal van Skiathos Airport en aan de waterkant van de nieuwe haven (zie kaart).

De route tussen Skiathos-stad en de luchthaven is het meest populair en kost 8-10 euro naar de luchthaven en iets meer naar de luchthaven. Houd er echter rekening mee dat als u in Skiathos-stad verblijft, een groot deel van de oude stad autovrije geplaveide straten is, dus een taxi kan mogelijk niet zo dicht bij uw accommodatie komen.

De taxistandplaats in New Port heeft voorbeeldprijzen van Skiathos-stad – verwacht € 10 te betalen voor het Evangelistria-klooster, € 7 voor Melagi Ammos Beach, € 15-17 voor Troulos en € 20-22 voor Koukounaries. Hoewel er vaak een toeslag geldt als u bagage heeft.

Met de boot door Skiathos reizen

Een andere, meer schilderachtige manier om Skiathos zonder auto te verkennen, is per boot. Er zijn verschillende mogelijkheden, van boottochten tot pendelboten en watertaxi’s.

Pendelboten verbinden de oude haven van Skiathos in de zomer met verschillende stranden langs de zuidkust, waaronder Vassilias, Achladies, Kanapitsa, Troulos en Koukounaries. Deze kleine houten bootjes zijn een goed alternatief voor bussen met een heerlijk zeebriesje op een warme dag.

Routeboten varen meestal een keer per uur met een pauze rond lunchtijd, beginnend om 10.00 uur, sommige eindigen om 17.00 uur en andere gaan door tot in de avond. Tijden en prijzen (ongeveer € 3-6 enkele reis, met kortingen voor kinderen) zijn te zien op de borden bij de pieren. U hoeft niet vooraf te reserveren en kunt gewoon aan boord een kaartje kopen.

Je kunt Skiathos ook met de watertaxi verkennen – Skiathos-watertaxi’s zijn gevestigd in Koukounaries, maar bestrijken het hele eiland en gaan ook verder naar Skopelos, Alonissos en het vasteland. Of u kunt een boottocht rond het eiland maken om plaatsen zoals Castro en Lalaria Beach te bezoeken – deze kunnen online* of rechtstreeks in de haven worden geboekt.

Skiathos te voet verkennen

De laatste manier om Skiathos te verkennen zonder auto is te voet. Er zijn meer dan 200 km wandelpaden over het hele eiland en Ortwin Widmann, een Duitse wandelliefhebber die op het eiland woont, heeft 26 verschillende gemarkeerde rondwandelingen ontwikkeld.

Ze variëren van 1,8 km tot 11 km en routes omvatten het Evangelistria-klooster naar de middeleeuwse ruïnes van Kastro, Koukounaries naar de stranden van Mandraki en Elias aan de noordkust en een lus rond de wetlands van Agios Georgios aan de rand van de stad Skiathos.

De routes zijn goed onderhouden en gemarkeerd met rood-witte markeringen. Vaak heeft de dichtstbijzijnde bushalte een kaart waarop staat waar je heen moet, of je kunt een papieren kaart kopen. Het boek van Vidmanis waarin de wandelingen worden beschreven, is ook verkrijgbaar in de winkels van Skiathos Town.

Bewaar voor later

Misschien vind je het ook leuk