Tips en trucs voor succes
Freelance facturering: tips en trucs voor succes
Toen ik begon met bloggen, meer dan 10 jaar geleden, wist ik niet eens wat een factuur was! Om nog maar te zwijgen over het factureren van een freelancer! De concepten bloggen, digital nomad finance, digital nomad tax en ondernemerschap waren me zo vreemd. Weet echter dat iedereen de droom wil leven. En daarmee is meer informatie beschikbaar. Soms te veel. Dus ik hoop dat mijn bericht over freelance facturering hier, hoe saai het ook is, een aantal dingen helpt ophelderen!
Waarom in de eerste plaats freelancen?
Veel mensen kiezen voor freelance vanwege het inkomenspotentieel. Als freelancer heb je misschien geen fulltime werkzekerheid, maar in de meeste traditionele bedrijfsmodellen kun je meer verdienen dan je collega’s. Er is echter een grote uitdaging bij het omgaan met klanten en het beheren van uw freelance-inkomsten. Om betaald te worden, moet u actief facturen naar uw klanten sturen.
Facturering is geen modern begrip. Handelaren gebruiken facturen al sinds de Middeleeuwen. Tijdens het Romeinse rijk gebruikten bedrijven kleitabletten om verkopen en facturen vast te leggen. Facturering is erg belangrijk geweest voor de meeste bedrijven in het heden en verleden. Daarom is het begrijpen van de basisprincipes van factureren essentieel voor het runnen van een succesvol bedrijf.
Wanneer een factuur sturen
Een factuur moet worden verzonden nadat de goederen of diensten zijn geleverd om een snelle betaling en duidelijke communicatie met de klant over het verschuldigde bedrag te garanderen.
Niet alle bedrijven hebben echter facturen nodig. Industrieën zoals entertainment, detailhandel, e-commerce, voeding en horeca hebben niet noodzakelijkerwijs facturen nodig, omdat transacties vaak worden gevolgd met behulp van creditcards of betaalpassen. E-commercetransacties worden bijvoorbeeld meestal gedocumenteerd door de kaartuitgever, waardoor facturen niet nodig zijn.
Bedrijven die doorlopende diensten op abonnementsbasis aanbieden, hebben mogelijk geen facturen nodig. In dergelijke gevallen wordt de klant regelmatig gefactureerd voor de service en zijn facturen niet vereist.
Ook accepteren bedrijven in de voedingsindustrie vaak betalingen met creditcards of betaalpassen die al worden gevolgd door de kaartuitgever. Bij het zakendoen in de voedingsmiddelenindustrie zijn facturen daarom misschien niet nodig. Contante betalingen, die ook in de voedingsindustrie gangbaar zijn, vereisen geen factuur.
Over het algemeen is het belangrijk om direct na het leveren van goederen of diensten facturen te versturen om een tijdige betaling te garanderen en geschillen of misverstanden met klanten te voorkomen. Niet alle bedrijfstakken of bedrijfsmodellen vereisen echter facturen.
In de wereld van digitale nomaden moet u vaak internationale freelanceklanten factureren, dus het is belangrijk om te weten wat u op uw factuur moet vermelden.
Artikelen die aan de factuur moeten worden toegevoegd
Bij het maken van een freelance factuur is het belangrijk om bepaalde informatie op te nemen. Het moet uw naam, contactgegevens, service-informatie, klantnaam, datum, factuurnummer, totaal verschuldigd bedrag en betalingsopties van de klant bevatten. U moet ook eventuele toepasselijke belastingen of toeslagen en eventuele kortingen of promoties aangeven.
Vermeld echter nooit persoonlijke informatie zoals bankrekeningnummers, burgerservicenummers of wachtwoorden. De factuur mag alleen informatie bevatten met betrekking tot de diensten of producten die op de factuur staan vermeld.
Freelancers hebben verschillende betalingsmogelijkheden. Klanten kunnen ervoor kiezen om te betalen via bankoverschrijving, creditcards, PayPal, Payoneer of andere digitale portemonnees. Sommige freelancers accepteren ook contante betalingen. Voordat u aan het werk gaat, is het belangrijk om betalingsopties met klanten te bespreken om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde pagina zit.
Het bespreken van betalingsopties met klanten helpt misverstanden over betalingsverwachtingen te voorkomen. Het stelt klanten ook in staat om de betaalmethode te kiezen die het beste bij hen past. Duidelijke betalingsvoorwaarden kunnen ook mogelijke geschillen of problemen helpen voorkomen.
Transacties met niet-betalende klanten
Het hebben van een duidelijk betalingsbeleid is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat freelancers tijdig en eerlijk worden gecompenseerd. De meeste freelancers volgen een standaard betalingsbeleid dat betaling vooraf of bij voltooiing van het project vereist. In elk contract of overeenkomst met klanten is het belangrijk om de betalingsvoorwaarden te vermelden, inclusief wanneer de betaling verschuldigd is en wat er gebeurt als de betaling niet wordt ontvangen.
In het geval dat de klant niet betaalt, is het eerste wat u moet doen contact met hem opnemen en hem beleefd herinneren aan de betalingsvoorwaarden. Dit kan door een vriendelijke herinneringsmail of -brief te sturen waarin duidelijk de betalingsvoorwaarden en de vervaldatum worden vermeld. Het kan ook nuttig zijn om betalingsmogelijkheden aan te bieden, zoals betalingsplannen of kortingen, om de klant aan te moedigen te betalen.
Blijft de klant echter betaling weigeren, dan kan het nodig zijn een gerechtelijke procedure te starten of de hulp in te roepen van een incassobureau. Het is belangrijk om een gedetailleerd verslag bij te houden van alle communicatie met de klant over de betaling en om juridisch advies in te winnen alvorens actie te ondernemen.
Als alle pogingen om de betaling te innen mislukken, moet de freelancer mogelijk juridische stappen overwegen als laatste redmiddel. Denk hierbij aan het aanspannen van een rechtszaak of het inschakelen van een incassobureau. Het is belangrijk om te onthouden dat gerechtelijke stappen pas mogen worden ondernomen nadat alle andere opties zijn uitgeput en dat u een advocaat raadpleegt voordat u gerechtelijke stappen onderneemt.
Het hebben van een duidelijk betalingsbeleid, inclusief regels voor te late betaling en een eerlijk proces, kan betalingsproblemen helpen voorkomen en freelancers beschermen tegen niet-betalende klanten. Het is ook belangrijk om gedurende het hele project een goede communicatie met klanten te onderhouden om eventuele problemen of problemen aan te pakken en een positieve werkrelatie te bevorderen.
Sociale media?
Als beroepspraktijk wordt het afgeraden om niet-betalende klanten aan te spreken op sociale media. Dit kan uw reputatie schaden en zelfs tot juridische gevolgen leiden. In plaats daarvan kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de klant en hem beleefd herinneren aan de betalingsverplichtingen.
Daarnaast is het erg belangrijk om duidelijke grenzen en verwachtingen af te spreken met opdrachtgevers. Als het moeilijk is om met een klant samen te werken, is het belangrijk om uw zorgen kenbaar te maken en te proberen het probleem op te lossen. Blijft de opdrachtgever echter niet meewerken, dan kan het zijn dat de freelancer het dienstverband moet beëindigen.